ΚΟΣΜΟΣ

Γ. Τζιαμπάο: «Η Κίνα δεν σκοπεύει ούτε μπορεί να "αγοράσει την Ευρώπη"

Γ. Τζιαμπάο: «Η Κίνα δεν σκοπεύει ούτε μπορεί να "αγοράσει την Ευρώπη"

Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο τόνισε πως η χώρα του δεν έχει ούτε την πρόθεση ούτε τις δυνατότητες να "αγοράσει την Ευρώπη", στη διάρκεια οικονομικού φόρουμ στη νότια πόλη Καντόνα, στο οποίο μετείχε μαζί με τη γερμανίδα καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ.

Ο κ. Τζαμπάο υπογράμμισε τη βούληση της χώρας του να βοηθήσει την Ευρώπη να ξεπεράσει την κρίση χρέους ωστόσο επεσήμανε ότι «ορισμένοι πιστεύουν πως αυτό σημαίνει ότι η Κίνα θέλει να αγοράσει την Ευρώπη». Από την πλευρά της η Γερμανίδα καγκελάριος διαβεβαίωσε τους κινέζους οικοδεσπότες της για τη βιωσιμότητα του ευρώ και την ικανότητα της Ευρώπης να ξεπεράσει την κρίση αυτή.

Παράλληλα, υποστήριξε ότι οι μεταρρυθμίσεις που υιοθετήθηκαν είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, ζητώντας παράλληλα τη συνέχιση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Να σημειωθεί ότι οι πρόεδροι - διευθύνοντες σύμβουλοι της Siemens Πέτερ Λόχερ, της Volkswagen Μάρτιν Βίντερκορν μετείχαν στο φόρουμ, όπως και ο πρόεδρος της κινεζικής εταιρίας υπολογιστών Lenovo Γιανγκ Γουανκίνγκ και ο διοικητής της China Development Bank Τσεν Γιουάν.