ΚΟΣΜΟΣ

Top10: Δέκα συχνά λάθη που σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης

Top10: Δέκα συχνά λάθη που σαμποτάρουν τη διαδικασία της ανακύκλωσης

Μπορεί η ανακύκλωση να αποτελεί εδώ και χρόνια ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μας, όμως πόσο σίγουροι είμαστε ότι ακολουθούμε σωστά τη διαδικασία;

Εάν μέχρι σήμερα θεωρούσατε πως αρκεί να συγκεντρώνετε τα ανακυκλώσιμα υλικά σε μία σακούλα και έπειτα να την τοποθετείτε στον μπλε κάδο, δεν υπάρχει αμφιβολία πως η λίστα που ακολουθεί παρακάτω, θα σας συστήσει από την αρχή την έννοια της ανακύκλωσης. Γιατί είναι σημαντικό να καταλάβουμε πως όσο πιο ενημερωμένοι είμαστε σχετικά με το θέμα, τόσο πιο σωστά θα ακολουθήσουμε τα βήματα που απαιτούνται, ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία της ανακύκλωσης με επιτυχία. Ακριβώς για αυτό, παρακάτω έχουμε συγκεντρώσει μερικά από τα πιο κοινά λάθη που κάνουμε οι περισσότεροι, πριν ανοίξουμε τον μπλε κλάδο!

  1. Αρκετοί από εμάς, ενώ τοποθετούμε τα πλαστικά και τα χάρτινα μπουκάλια στον κάδο της ανακύκλωσης, κάνουμε το λάθος και αφήνουμε το πλαστικό καπάκι πάνω στη συσκευασία. Αυτό εμποδίζει τα υγρά να εξατμιστούν, μπλοκάροντας τα μηχανήματα που πραγματοποιούν την ανακύκλωση.
  2. Αυτός είναι και ο λόγος που χρειάζεται να καθαρίζουμε καλά οποιαδήποτε συσκευασία πριν την τοποθετήσουμε στην ανακύκλωση. Ακόμη και το παραμικρό ψίχουλο ή υπόλειμμα φαγητού μπορεί να εμποδίσει τη διαδικασία της ανακύκλωσης.
  3. Παρότι τα περισσότερα χάρτινα μπουκάλια ανακυκλώνονται, αυτά που περιλαμβάνουν γάλα ή χυμό, περιβάλλονται από μία λεπτή πλαστική ζελατίνα, την οποία πρέπει να αφαιρούμε πριν βάλουμε τη συσκευασία στον κάδο της ανακύκλωσης.
  4. Τα καπάκια που χρησιμοποιούνται για να καπακώνουν τα ποτήρια μίας χρήσης στα οποία απολαμβάνουμε τον καφέ μας δεν είναι ανακυκλώσιμα. Τα περισσότερα από αυτά διαθέτουν μία πολύ λεπτή επίστρωση πολυαιθυλενίου, το οποίο καθιστά τα καπάκια αδιάβροχα και συνεπώς μη ανακυκλώσιμα.
  5. Ακόμη και αν τα αντικείμενα που έχουμε συλλέξει είναι ανακυκλώσιμα, είναι βέβαιο πως θα καταλήξουν σε κάποια χωματερή, εάν η σακούλα στην οποία τα έχουμε συγκεντρώσει είναι πλαστική.
  6. Μπορεί το γυαλί να θεωρείται ανακυκλώσιμο υλικό, αυτό όμως δεν σημαίνει πως κάθε είδος γυαλιού μπορεί να περάσει από διαδικασία ανακύκλωσης. Τα μπουκάλια και τα γυάλινα βαζάκια είναι τα μόνα αντικείμενα που ανακυκλώνονται.
  7. Σύμφωνα με έναν άγραφο κανόνα, οποιοδήποτε αντικείμενο είναι μικρότερο από ένα χαρτάκι post it, δεν μπορεί να ανακυκλωθεί. Ακριβώς για αυτό, καλό θα ήταν να μην σκίζουμε τα χαρτιά πριν τα τοποθετήσουμε στον κάδο της ανακύκλωσης και να επιλέγουμε χαρτιά μεγέθους Α4 και άνω.
  8. Όσο για τα χαρτιά με τα οποία περιτυλίγουν τα τυριά, τα αλλαντικά και το κρέας στο σούπερ μάρκετ και το κρεοπωλείο, μπορούν να ανακυκλωθούν, αρκεί να τους έχουμε αφαιρέσει την πλαστική ζελατίνα που υπάρχει στο εσωτερικό τους.
  9. Τα σκουρόχρωμα πλαστικά, όπως τα μαύρα σκεύη με το διάφανο καπάκι, τα οποία χρησιμοποιούν τα εστιατόρια για τη μεταφορά των φαγητών, δεν είναι ανακυκλώσιμα.
  10. Αφού πετάξουμε τη σακούλα της ανακύκλωσης στον μπλε κάδο, δεν ξεχνάμε να κατεβάσουμε το καπάκι, αφού μία απρόβλεπτη βροχή, μπορεί να οδηγήσει το περιεχόμενο του κάδου και την προσπάθεια τόσων συμπολιτών μας, απευθείας στη χωματερή.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.