ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν των Άστρων: Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν διαστημική συνεργασία

Ο Ερντογάν των Άστρων: Τουρκία και Ρωσία σχεδιάζουν διαστημική συνεργασία
AP

Η Τουρκία και η Ρωσία ενδεχομένως να υπογράψουν σύντομα συμφωνία διαστημικής συνεργασίας, δήλωσε σε ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ο επικεφαλής της νεοϊδρυθείσας τουρκικής διαστημικής υπηρεσίας.

Σε συνέντευξή του στο TASS o Σερντάρ Χουσεΐν Γιλντιρίμ είπε ότι «χτίζουμε διμερείς σχέσεις με χώρες και διεθνείς οργανισμούς που έχουμε βρει να είναι σύμφωνοι με τους εθνικούς μας στόχους. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε πάνω σε κοινούς όρους συνεργασίας με διαφορετικές χώρες, περιλαμβανομένης της Ρωσίας».

«Έχουμε σχέδια να υπογράψουμε μια συμφωνία στο κοντινό μέλλον» είπε.

Καθώς η εξερεύνηση του Διαστήματος αποτελεί έναν πολύ πολύπλοκο και δαπανηρό τομέα που απαιτεί υψηλή τεχνολογία, «για αυτόν τον λόγο, η διεθνής συνεργασία είναι πολύ σημαντική σε αυτό το πεδίο» είπε ο Γιλντιρίμ.

«Στόχος μας σε διεθνές επίπεδο είναι να εδραιώσουμε ισχυρές σχέσεις συνεργασίας με περιφερειακούς εταίρους και με τους γείτονές μας. Όσον αφορά στη Ρωσία, έχουμε πολλές ευκαιρίες σε πολλούς τομείς συνεργασίας. Πιστεύουμε πως θα είμαστε σε θέση να σημειώσουμε πολύ ταχύτερη πρόοδο αν καταφέρουμε να δημιουργήσουμε ισχυρές σχέσεις συνεργασίας» πρόσθεσε.

Στις 9 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν παρουσίασε το διαστημικό πρόγραμμα της Τουρκίας, που διαμορφώνει έναν οδικό χάρτη για τα σχέδια της Τουρκίας για το Διάστημα τα επόμενα 10 χρόνια.

Σημειώνοντας πως το πρόγραμμα έχει προετοιμαστεί και θα υλοποιηθεί από την τουρκική διαστημική υπηρεσία (TUA) o Ερντογάν είπε πως η Τουρκία ανοίγει την πόρτα για ένα ταξίδι στο Διάστημα. Σημειώνεται πως η TUA ιδρύθηκε το 2018.

Ο Ντμίτρι Ρογκόζιν, επικεφαλής της ρωσικής ομοσπονδιακής διαστημικής υπηρεσίας, Roscosmos, είχε πει στο παρελθόν πως η Τουρκία έχει το πολιτικό και οικονομικό βάρος για να υλοποιήσει το εθνικό της διαστημικό πρόγραμμα και η Μόσχα είναι έτοιμη και πρόθυμη να αξιολογήσει όλες τις ευκαιρίες συμμετοχής σε πρωτοβουλίες για το πρόγραμμα.

Το δεκαετές τουρκικό πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα φιλόδοξο, καθώς περιλαμβάνει στόχους όπως οι αποστολές στη Σελήνη, η αποστολή Τούρκων αστροναυτών σε επιστημονική αποστολή στο Διάστημα και η ανάπτυξη «βιώσιμων» δορυφορικών συστημάτων.

Με πληροφορίες από Daily Sabah

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φονικό στην Κυπραρισσία: Σκότωσε ιδιοκτήτη καταστήματος γιατί του ζήτησε να βάλει μάσκα