ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν απαντά στα περί κατάληξής του σαν τον Μεντερές: Δεν φοβόμαστε τον θάνατο

Ο Ερντογάν απαντά στα περί κατάληξής του σαν τον Μεντερές: Δεν φοβόμαστε τον θάνατο
AP

Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε όσα είπε ο Ενγκίν Αλτάι, βουλευτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος είπε πως ελπίζει ο Τούρκος πρόεδρος να μην έχει το τέλος του απαγχονισμένου Αντνάν Μεντερές.

Μιλώντας στα μέλη του κόμματός του στην εθνοσυνέλευση, ο Ερντογάν εξαπέλυσε επίθεση κατά του CHP και, αναφερόμενος στα περί Μεντερές, είπε πως «ένας ανήθικος λέει ότι η μοίρα μου θα είναι σαν του Μεντερές...αρχίσαμε φορώντας ήδη σάβανο. Δεν φοβόμασταν τον θάνατο. Θα συνεχίσουμε το ταξίδι μας έτσι. Εσείς είστε αυτοί που ψάχνετε τρύπες...χαίρεστε για τη μοίρα του Μεντερές; Εσείς ήσασταν αυτοί που την προετοιμάσατε».

Ο Αλτάι, παρομοίασε τον Τούρκο πρόεδρο με τον Μεντερές, ο οποίος είχε απαγχονιστεί, σχολιάζοντας «ας μην έχει το τέλος του Μεντερές».

Η δήλωση αυτή γίνεται λίγο καιρό μετά τη διακήρυξη απόστρατων ναυάρχων για την οποία η τουρκική κυβέρνηση υποστήριξε ότι αποτελεί έμμεση υποκίνηση σε πραξικόπημα.

Όπως είπε ο Αλτάι, και ο Μεντερές είχε στην αρχή δώσει δύναμη σε θρησκευτικούς κύκλους και αυτό δεν του βγήκε σε καλό. «Ελπίζω ο Ερντογάν στο τέλος να μην καταλήξει σαν τον Μεντερές» είπε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Σουλεϊμάν Σοϊλού, αντέδρασε έντονα, προβαίνοντας σε ανάρτηση στο Twitter όπου έκανε λόγο για «φουκαράδες της ιστορίας, ανίδεους», που «δεν πιστεύουν στην πολιτική, τη δημοκρατία και το έθνος και βλέπουν το πραξικόπημα ως μέσο ισχύος».

Ο Μεντερές είχε συλληφθεί το 1960 μετα από στρατιωτικό πραξικόπημα, και και δικάστηκε για πολλά αδικήματα, μεταξύ των οποίων και για τους διωγμούς των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης, που έμειναν γνωστοί ως «Σεπτεμβριανά». Καταδικάστηκε σε θάνατο δι' απαγχονισμού, ποινή που εκτελέστηκε το 1961 στο Ιμραλί, στη Θάλασσα του Μαρμαρά.

Με πληροφορίες από Haberturk, Cumhuriyet

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Lockdown: Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων - Πάσχα εντός των πυλών, ορόσημο η 14η Μαΐου