ΚΟΣΜΟΣ

Φον ντερ Λάιεν για Sofagate: Ένιωσα πληγωμένη και μόνη, ως γυναίκα και Ευρωπαία

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν
AP

«Ένιωσα πληγωμένη και μόνη: Ως γυναίκα και Ευρωπαία» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε μια έντονη ομιλία ενώπιον του Ευρωκοινοβουλίου, σχετικά με όσα σημειώθηκαν στο πλαίσιο του αποκαλούμενου «Sofagate» κατά την επίσκεψη της ίδιας και του Σαρλ Μισέλ στην Τουρκία.  

«Είμαι η πρώτη γυναίκα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Είμαι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και έτσι περίμενα να με αντιμετωπίσουν όταν επισκέφθηκα την Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, σαν πρόεδρο της Κομισιόν. Αλλά δεν με αντιμετώπισαν έτσι».

«Δεν μπορώ να σκεφτώ δικαιολογία για τον τρόπο που αντιμετωπίστηκα στις Ευρωπαϊκές Συνθήκες. Οπότε, πρέπει να συμπεράνω, συνέβη επειδή είμαι γυναίκα. Θα γινόταν αυτό εάν φορούσα κοστούμι και γραβάτα; Στις εικόνες των προηγούμενων συναντήσεων, δεν είδα έλλειψη καρεκλών. Μα, από την άλλη, ούτε γυναίκα είδα σε εκείνες τις εικόνες» πρόσθεσε.

«Πολλοί από εσάς μπορεί να είχατε παρόμοιες εμπειρίες στο παρελθόν. Ειδικά οι γυναίκες του κοινοβουλίου, είμαι σίγουρη, ξέρουν ακριβώς πώς ένιωσα. Ένιωσα πληγωμένη και μόνη: Ως γυναίκα και ως Ευρωπαία. Επειδή αυτό δεν έχει να κάνει με το πρωτόκολλο ή το πώς θα καθόμαστε. Αυτό αφορά στον πυρήνα αυτού που είμαστε. Αυτό έχει να κάνει με τις αξίες τις οποίες αντιπροσωπεύει η Ένωσή μας. Και αυτό δείχνει πόσο δρόμο έχουμε ακόμα για να αντιμετωπίζονται οι γυναίκες με ισότητα. Πάντα και παντού. Φυσικά ξέρω ότι είμαι σε προνομιούχα θέση. Είμαι η πρόεδρος ενός θεσμού, ο οποίος είναι σεβαστός ανά τον κόσμο. Και, ακόμα σημαντικότερο, ως ηγέτης, μπορών να μιλώ και να ακούγομαι. Αλλά τι γίνεται με τα εκατομμύρια γυναίκες που δεν μπορούν; Γυναίκες που πληγώνονται κάθε ημέρα σε κάθε γωνιά του πλανήτη μα δεν έχουν τη δύναμη ούτε τη θέση για να μιλήσουν;».

Όταν έφτασε, είπε, υπήρχαν κάμερες στην αίθουσα. «Χάρη σε αυτές, το σύντομο βίντεο της άφιξής μου έγινε αμέσως viral και δημιούργησε επικεφαλίδες ανά τον κόσμο. Δεν υπήρχε ανάγκη για υποτίτλους. Δεν υπήρχε ανάγκη για μεταφράσεις. Οι εικόνες μιλούσαν μόνες τους. Μα γνωρίζουμε όλοι: Χιλιάδες τέτοια περιστατικά, τα περισσότερα πολύ σοβαρότερα, περνούν απαρατήρητα. Κανείς δεν τα βλέπει ούτε ακούει για αυτά. Επειδή κανείς δεν δίνει προσοχή. Πρέπει να διασφαλίσουμε πως και αυτές οι ιστορίες θα ακούγονται. Και πως, όταν ακούγονται, θα λαμβάνουν χώρα ενέργειες».

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στη σημασία της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, χαρακτηρίζοντας ως «φρικτό σήμα» την απόσυρση της Τουρκίας, ενός εκ των ιδρυτικών μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης. Επίσης, υπογράμμισε πως πολλές χώρες- μέλη δεν έχουν επικυρώσει τη Σύμβαση, και άλλα σκέφτονται να αποχωρήσουν, κάτι που χαρακτήρισε «απαράδεκτο».

«Η βία εναντίον των γυναικών και των παιδιών είναι έγκλημα. Πρέπει να το χαρακτηρίσουμε έγκλημα και πρέπει να τιμωρείται ως τέτοιο. Για αυτό και θέλω η ίδια η ΕΕ να μπει στη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης. Αυτό παραμένει προτεραιότητα για την Επιτροπή μου. Ωστόσο, καθώς η ένταξη της ΕΕ κωλυσιεργεί στο Συμβούλιο, εμείς, πριν το τέλος του έτους, θα παρουσιάσουμε εναλλακτικά μέτρα: Θα παρουσιάσουμε νομοθεσία για την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας εναντίον των γυναικών και των παιδιών, online και offline. Και θα προτείνουμε να επεκταθεί η λίστα των ευρω-εγκλημάτων που παρατίθενται στη Σύμβαση, ώστε να περιλαμβάνονται όλες οι μορφές των εγκλημάτων μίσους. Επειδή η Ευρώπη πρέπει να στείλει ισχυρό σήμα πως τα εγκλήματα μίσους δεν είναι αποδεκτά».

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Τουρκική NAVTEX: Δεσμεύουν περιοχές στην καρδιά του Αιγαίου για άσκηση έρευνας και διάσωσης