ΚΟΣΜΟΣ

Στο σφυρί, ένας Kandinsky που ήταν στη συλλογή του Solomon R. Guggenheim

Στο σφυρί, ένας Kandinsky που ήταν στη συλλογή του Solomon R. Guggenheim

Στις 29 Ιουνίου, θα δημοπρατηθεί στου Sotheby's στο Λονδίνο, έργο του Wassily Kandinsky το οποίο ήταν μέρος της συλλογής του φίλου του ζωγράφου, του Solomon R. Guggenheim.

Ο πίνακας «Tensions calmées», έργο του 1937, εκτέθηκε έως τις 12 Μαΐου στου Sotheby's στη Νέα Υόρκη και αυτή την περίοδο ταξιδεύει στο Ντουμπάι, την Ταϊπέι (πρωτεύουσα της Ταΐβάν) και το Χονγκ Κονγκ πριν καταλήξει στο Λονδίνο.

Το έργο είχε δημοπρατηθεί από τον οίκο το 1964, στο πλαίσιο δημοπράτησης σχεδόν 50 έργων του Kandinsky από τη συλλογή του Solomon R. Guggenheim. Έκτοτε, παρέμενε σε ιδιωτική αμερικανική συλλογή. Βγαίνοντας στο σφυρί μετά από 57 χρόνια παραμονής του σε χέρια ιδιώτη, εκτιμάται ότι θα αποφέρει 25 με 35 εκατομμύρια δολάρια.

Ο καλλιτέχνης ολοκλήρωσε το έργο αφότου το 1933 εγκαταστάθηκε στο Παρίσι, περίοδο στην οποία δημιούργησε κάποια από τα σημαντικότερα έργα του που σχετίζονται με τη μουσική. Ο πίνακας «Tensions calmées» είχε περιληφθεί στην αναμνηστική έκθεση που διοργάνωσε το 1947 ο Guggenheim μετά τον θάνατο του Kandinsky (απεβίωσε το 1944).

«Αν υπάρχει ένα ταίριασμα που αποτελεί την επιτομή της σχέσης μεταξύ τέχνης και μουσικής αυτό είναι η τυχαία συνάντηση του Kandinsky με τον συνθέτη Arnold Schoenberg στις αρχές του 20ού αιώνα» επεσήμανε, σε ανακοίνωση, η Helena Newman, επικεφαλής του οίκου δημοπρασιών στον τομέα Ιμπρεσιονιστική και μοντέρνα τέχνη. «Αυτό το μεγάλο αριστούργημα της αφηρημένης ζωγραφικής είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Kandinsky που βγαίνουν σε δημοπρασία τα τελευταία δέκα χρόνια» ( https://www.instagram.com/p/COsf517hoMi/ ) υπογράμμισε.

Στην περίπτωση που το έργο αποφέρει το ποσό της πλέον συντηρητικής εκτίμησης, ο πίνακας «Tensions calmées» θα γίνει ένα από τα τρία πιο ακριβά έργα του καλλιτέχνη που έχουν πωληθεί σε δημοπρασία. Προς το παρόν, το ρεκόρ για έργο του Kandinsky κατέχει ο πίνακας «Painting with White Lines» (έργο του 1913): πωλήθηκε σε δημοπρασία του Sotheby's στο Λονδίνο, το 2017, αντί 41 εκατομμυρίων δολαρίων.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.