ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Να ενώσει τη χώρα υπόσχεται ο νέος πρωθυπουργός, Ναφτάλι Μπένετ

Ναφτάλι Μπένετ
AP

Όπως είπε, η κυβέρνησή του θα «εργαζόταν για το καλό όλων» προσθέτοντας πως προτεραιότητες θα είναι οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία, την υγεία και τη μείωση της γραφειοκρατίας.

Ο δεξιός εθνικιστής θα ηγηθεί ενός άνευ προηγουμένου συνασπισμού, που κέρδισε την υποστήριξη των βουλευτών την Κυριακή. Διαδέχεται τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, που χάνει την εξουσία μετά από 12 χρόνια.

Ο Μπένετ, επικεφαλής του κόμματος Γιαμίνα, θα είναι πρωθυπουργός μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας διαμοιρασμού της εξουσίας. Μετά θα δώσει την πρωθυπουργία στον Γιαΐρ Λαπίντ, επικεφαλής του κεντρώου Γες Ατίντ, για δύο χρόνια.

Ο Νετανιάχου, ο μακροβιότερος πρωθυπουργός του Ισραήλ, θα παραμείνει στην ηγεσία του Λικούντ, και θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης. Κατά τη συζήτηση στην Κνεσέτ στην Ιερουσαλήμ, ο ίδιος υποσχέθηκε πως «θα επιστρέψουμε».

Ο νέος συνασπισμός εγκρίθηκε με ισχνότατη πλειοψηφία μιας έδρας, με 60 ψήφους υπέρ έναντι 59, και μία αποχή.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, μετά την ψηφοφορία ο Νετανιάχου πήγε στον Μπένετ και του έδωσε το χέρι.

Όπως γράφει το BBC, στην ομιλία του ο 49χρονος Μπένετ είπε πως «αυτή δεν είναι ημέρα θρήνου. Υπάρχει μια αλλαγή κυβέρνησης σε μια δημοκρατία. Αυτό είναι. Θα κάνουμε ό,τι μπορούμε έτσι ώστε κανείς δεν θα πρέπει να φοβάται…και λέω σε όλους όσους σκοπεύουν να γιορτάσουν απόψε, μη χορεύετε με τον πόνο των άλλων. Δεν είμαστε εχθροί. Είμαστε ένας λαός».

Εκπρόσωπος του Παλαιστινίου προέδρου Μαχμούντ Αμπάς είπε ότι «είναι ένα εσωτερικό ζήτημα του Ισραήλ. Η θέση μας ήταν πάντα ξεκάθαρη, αυτό που θέλουμε είναι ένα παλαιστινιακό κράτος στα σύνορα του 1967 με πρωτεύουσα την Ιερουσαλήμ».

«Είναι μια κατοχή και μια αποικιακή οντότητα, στην οποία θα έπρεπε να αντισταθούμε με τη βία για να πάρουμε πίσω τα δικαιώματά μας» είπε εκπρόσωπος της Χαμάς.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Πανελλήνιες 2021 - Νεοελληνική Γλώσσα - Έκθεση: Αυτά είναι τα θέματα που «έπεσαν»