ΚΟΣΜΟΣ

Ο Τερίμ εκθέτει την Τουρκία και προκαλεί: Ξέραμε ότι θα κάνουμε τεστ, κανείς δεν μας φέρεται έτσι

Ο Τερίμ εκθέτει την Τουρκία και προκαλεί: Ξέραμε ότι θα κάνουμε τεστ, κανείς δεν μας φέρεται έτσι

Ο προπονητής των Τούρκων με δηλώσεις του παραδέχτηκε πως η αποστολή της Γαλατάσαραϊ είχε ενημερωθεί πως θα υποβληθεί σε rapid test στην Αθήνα για το φιλικό με τον Ολυμπιακό.

Σε... φαρσοκωμωδία εξελίσσεται η υπόθεση με την αποχώρηση της Γαλατάσαραϊ από το «Ελευθέριος Βενιζέλος» καθώς μπορεί η Τουρκία να έχει προβεί σε διάβημα, ωστόσο ο προπονητής της «Τσιμ Μπομ» παραδέχτηκε πως η αλήθεια είναι διαφορετική...

Η αποστολή των Τούρκων έφτασε στο αεροδρόμιο το απόγευμα της Δευτέρας (12/07) για τη φιλική αναμέτρηση με τον Ολυμπιακό, όμως όταν ζητήθηκε από τα μέλη της να κάνουν rapid test, όπως αναφέρει το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό, έγινε το.. έλα να δεις!

Οι Τούρκοι ανέφεραν πως είχαν κάνει τεστ πριν έρθουν οπότε δεν υπήρχε λόγος να υποβληθούν σε νέα στη χώρα μας, ωστόσο ο προπονητής τους, Φατίχ Τερίμ παραδέχτηκε πως άπαντες γνώριζαν πως θα κάνουν τεστ στην Αθήνα αλλά αντέδρασαν, όπως είπε, γιατί άλλοι τουρίστες δεν έκαναν και περνούσαν χωρίς έλεγχο!

«Η Γαλατασαράι είναι ένα σύλλογος που γνωρίζει πολύ καλά τους διεθνείς κανόνες. Είχαμε κάνει όλοι τεστ πριν από 24 ώρες, από χθες το πρωί (την Κυριακή). Πήγαμε όλοι με τα απαραίτητα έγγραφα που αποδεικνύουν ότι έχουμε υποβληθεί σε τεστ. Μας είχαν ενημερώσει ότι θα κάναμε ένα γρήγορο τεστ όταν προσγειωθούμε.

Είπαμε ότι υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν, τουρίστες που περνάνε χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ. “Για όλους το ίδιο συμβαίνει”, ήταν η απάντησή τους. Όμως υπήρξαν άτομα που τους επέτρεπαν να φύγουν χωρίς να κάνουν αυτό το τεστ.

Από εκείνη τη στιγμή, υπήρχε μόνο ένα πράγμα που έπρεπε να κάνουμε. Να επιστρέψουμε πίσω. Οι φιλικοί αγώνες είναι με φίλους, όμως η συμπεριφορά αυτή δεν ήταν καθόλου φιλική.

Από τη στιγμή που πήραμε την απόφαση να επιστρέψουμε, ενδιαφέρθηκε ο πρόεδρός μας, ο υπουργός εξωτερικών, ο υπουργός αθλητισμού, ο γενικός διευθυντής μας, και ο γενικός πρόξενός μας. Μας κάλεσε πολλές φορές ο Υπουργός εξωτερικών και ο Πρόεδρός μας δεν έχασε ποτέ το ενδιαφέρον. Τους ευχαριστώ πολύ. Οι άνθρωποι αισθάνονται δυνατοί, όταν ακούγεται η φωνή τους.

Ζήτησαν τα διαβατήριά μας. Όταν ρωτήσαμε, είπαν ότι θα μας απελάσουν. Επιμείναμε ότι δεν θα δώσουμε τα διαβατήριά μας. Πέρασαν 4 ώρες. Έπρεπε να μείνουμε εκεί. Δεν υπήρχε νερό και μετά μας έδωσαν.

Το συγκεκριμένο περιστατικό δεν το βλέπω ως κάτι που αφορά τη Γαλατασαράι. Είναι προφανές αυτό. Θα προσπαθήσουμε να δώσουμε ένα φιλικό στην Κωνσταντινούπολη. Είχαμε να δώσουμε ένα φιλικό και φύγαμε. Θα καλύψουμε εδώ αυτό το παιχνίδι. Πηγαίνουμε στην Ελλάδα κάθε χρόνο και θα πάμε ξανά. Κανείς δεν έχει όμως την τουρκική φιλοξενία. Κανείς δεν μπορεί να μας φέρεται με αυτόν τον τρόπο. Κανένας! Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσους μας προστάτευσαν, ειδικά τον πρόεδρό μας», ανέφερε στον τουρκικό Τύπο ο τεχνικός της «Τσιμ Μπομ».

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, οι ιθύνοντες της Γαλατά επιχειρούν να δώσουν πολιτική χροιά στο θέμα, με τους ίδιους να παραδέχονται πως έπρεπε να υποβληθούν σε rapid test ωστόσο φαίνεται πως αναζητούν αφορμές για να προκαλέσουν ένταση, σε μια κλασική τουρκική πρακτική...

Χαρδαλιάς: Η Γαλατάσαραϊ αρνήθηκε τα rapid test και με εντολή μου τους απαγορεύτηκε η είσοδος

Τη δική του διάσταση για το γιατί απαγορεύτηκε στην αποστολή της Γαλατάσαραϊ να εισέλθει στην Ελλάδα, έδωσε ο Νίκος Χαρδαλιάς.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων σε δήλωσή του εξήγησε ότι από τη στιγμή που η αποστολή της τουρκικής ομάδας αρνήθηκε την υποβολή των μελών της σε rapid test, η ισχύουσα ελληνική νομοθεσία δεν μπορούσε να τους επιτρέψει την είσοδο στη χώρα.

«Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας», αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ. Χαρδαλιάς. Το συμβάν αυτό, δε, έρχεται μερικά 24ωρα μετά το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που ανέφερε ότι με δική του εντολή είχε επιτραπεί σε μέλη της αποστολής της μπασκετικής Φενέρμπαχτσε να εισέλθουν στη χώρα για αγώνα με τον Παναθηναϊκό, έχοντας πυρετό. Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδραση του κ. Χαρδαλιά αλλά και την κινητοποίηση νομικών διαδικασιών.

Σε κάθε περίπτωση, αυτή τη φορά η είσοδος δεν επετράπη στη Γαλατάσαραϊ, με τον κ. Χαρδαλιά να προχωρά στην παρακάτω δήλωση:

«Ο αυριανός φιλικός αγώνας ποδοσφαίρου μεταξύ των ομάδων του Ολυμπιακού και της Galatasaray δεν γίνεται στο πλαίσιο κάποιας διεθνούς διοργάνωσης με εγκεκριμένο πρωτόκολλο εισόδου στη χώρα μας. Ως εκ του τούτου για την είσοδο της αποστολής της Galatasaray εφαρμόζονται όσα προβλέπονται στην ΚΥΑ 2978/τ.Β' 7-7-2021 και σύμφωνα με την παρ. 5 του άρθρου 3 όπου προβλέπεται ρητά ότι όλοι οι ταξιδιώτες προς Ελλάδα, ανεξαρτήτως ιθαγένειας και τρόπου εισόδου στη χώρα, υπόκεινται σε δειγματοληπτικό εργαστηριακό έλεγχο με την μέθοδο PCR ή έλεγχο με τη χρήση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορονοϊού covid 19 (rapid test) στη βάση υγειονομικού αλγορίθμου.

Στην περίπτωση της Galatasaray το QR code του PLF έδειξε υποχρεωτικό rapid test για όλους τους εισερχόμενους. Η Πολιτική Προστασία ενεργοποίησε τον μηχανισμό της, έτσι ώστε να υπάρχουν πρόσθετα συνεργεία για να μη ταλαιπωρηθεί με αναμονές η τουρκική αποστολή, η οποία όμως αρνήθηκε να υποβληθεί σε rapid test σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ισχύουσα ελληνική νομοθεσία.

Δεδομένης της άρνησής τους με εντολή μου δεν επετράπη η είσοδος των μελών της αποστολής στη χώρα μας.

Στην Ελλάδα και δη στις διαδικασίες ελέγχου της Πολιτικής Προστασίας, εκπτώσεις σε θέματα Δημόσιας Υγείας δεν γίνονται και η εφαρμογή των νόμων είναι απαρέγκλιτη. Στην Ελλάδα, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τα ανθρώπινα δικαιώματα είναι πλήρως σεβαστά και για τους κατοίκους της χώρας, αλλά και για τους επισκέπτες της».