ΚΟΣΜΟΣ

Μετά το Αφγανιστάν, το Ιράκ: Τι σημαίνουν οι τίτλοι τέλους για τις πολεμικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ

Ιράκ
AP

Οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις ολοκληρώνουν την «αποστολή μάχης» τους στο Ιράκ, σε κάτι που εκλαμβάνεται ως κίνηση βοήθειας προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό. 

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε πως οι αμερικανικές στρατιωτικές δυνάμεις θα ολοκληρώσουν την «αποστολή μάχης» τους στο Ιράκ μέχρι το τέλος του έτους, μα θα συνεχίσουν να εκπαιδεύουν και να συμβουλεύουν τις ιρακινές ένοπλες δυνάμεις.

Η ανακοίνωση έλαβε χώρα αφού ο Μπάιντεν είχε συνομιλίες με τον Ιρακινό πρωθυπουργό Μουσταφά αλ Καντίμι στον Λευκό Οίκο.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 2.500 Αμερικανοί στρατιώτες στο Ιράκ, που βοηθούν τις τοπικές δυνάμεις να αντιμετωπίσουν τα απομεινάρια του ISIS. Όπως γράφει το BBC, oι αριθμοί των αμερικανικών δυνάμεων φαίνεται πως θα παραμείνουν οι ίδιοι, μα η κίνηση αυτή εκλαμβάνεται ως μια προσπάθεια βοήθειας προς τον Ιρακινό πρωθυπουργό.

Η αμερικανική παρουσία στο Ιράκ έχει εξελιχθεί σε μεγάλο ζήτημα από τότε που ο κορυφαίος Ιρανός στρατηγός Κασέμ Σολεϊμανί και ο επικεφαλής μιας υποστηριζόμενης από το Ιράν σιιτικής μουσουλμανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν σε αμερικανικό πλήγμα με drone στη Βαγδάτη πέρυσι.

Πολιτικά κόμματα που πρόσκεινται στο Ιράν απαιτούν την απόσυρση όλων των δυνάμεων του συνασπισμού κατά του ISIS του οποίου ηγούνται οι ΗΠΑ, παρά τη συνεχιζόμενη απειλή της σουνιτικής τζιχαντιστικής οργάνωσης. Στο μεταξύ, οι ΗΠΑ κατηγορούν σιιτικές πολιτοφυλακές για επιθέσεις με ρουκέτες, όλμους και drones σε ιρακινές στρατιωτικές βάσεις οι οποίες φιλοξενούν δυνάμεις του συνασπισμού, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πιέσεις ώστε να αποχωρήσουν.

Για τον Αμερικανό πρόεδρο η ανακοίνωση σηματοδοτεί το τέλος ενός ακόμη πολέμου που είχε αρχίσει επί του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους. Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα μέσα στο έτος είχε ανακοινωθεί η αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Αφγανιστάν.

Μιλώντας στον Λευκό Οίκο, ο Μπάιντεν είπε στον Ιρακινό ομόλογό του πως «η αντιτρομοκρατική μας συνεργασία θα συνεχιστεί και ενώ μεταβαίνουμε σε αυτή τη νέα φάση».

Ο Καντίμι απάντησε πως «σήμερα η σχέση μας είναι ισχυρότερη από ποτέ. Η συνεργασία μας είναι για την οικονομία, το περιβάλλον, την υγεία, τη μόρφωση, την κουλτούρα και περισσότερα». Επέμεινε πως δεν χρειάζονταν στο Ιράκ ξένες μάχιμες δυνάμεις.

Αμερικανικές δυνάμεις εισέβαλαν στο Ιράκ το 2003 για να ανατρέψουν τον πρόεδρο Σαντάμ Χουσεΐν και να εξουδετερώσουν όπλα μαζικής καταστροφής τα οποία εν τέλει δεν υπήρχαν.

Μετά ο πρόεδρος Μπους υποσχέθηκε ένα «ελεύθερο και ειρηνικό Ιράκ» μα συγκλονίζεται από αιματηρές συγκρούσεις μεταξύ διαφορετικών σεκτών.

Τα αμερικανικά μάχιμα στρατεύματα αποσύρθηκαν το 2011. Ωστόσο επέστρεψαν κατόπιν αιτήματος της ιρακινής κυβέρνησης μετά από τρία χρόνια, όταν το ISIS κατέλαβε μεγάλα τμήματα της χώρας. Μετά τη στρατιωτική ήττα του ISIS στο Ιράκ στο τέλος του 2017, αμερικανικές δυνάμεις παρέμειναν προκειμένου να συμβάλουν στην αποτροπή μιας επανεμφάνισης της οργάνωσης.

«Ο ρόλος μας στο Ιράκ…θα έχει να κάνει με τη συνέχιση της εκπαίδευσης, τη βοήθεια και την αντιμετώπιση του ISIS» πρόσθεσε ο Μπάιντεν. «Μα δεν θα είμαστε, ως το τέλος του έτους, σε αποστολή μάχης».

Η κίνηση αυτή αναμένεται να εκληφθεί από την Τεχεράνη ως μια κίνηση προς την επιθυμητή κατεύθυνση: Από την ισλαμική επανάσταση του 1979 και μετά, το Ιράν προσπαθεί να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις από την περιοχή του και να καταστεί κυρίαρχη περιφερειακή δύναμη. Παρόλα αυτά, δεν έχει σημειώσει μεγάλη επιτυχία στον Περσικό Κόλπο, καθώς οι περισσότερες χώρες δεν εμπιστεύονται την Τεχεράνη, και οι ΗΠΑ έχουν μόνιμη στρατιωτική παρουσία σε έξι χώρες.

Ωστόσο η ανατροπή του Σαντάμ Χουσεΐν είχε ως αποτέλεσμα να αρθεί το μεγαλύτερο εμπόδιο στην ιρανική επέκταση, και το Ιράν έσπευσε να το εκμεταλλευτεί αυτό, ενσωματώνοντας τις σιιτικές πολιτοφυλακές του στο καθεστώς ασφαλείας του Ιράκ, και οι σύμμαχοί του έχουν ισχυρή φωνή στο ιρακινό κοινοβούλιο.

Επίσης, ο συριακός εμφύλιος άνοιξε τον δρόμο για την εδραίωση μεγάλης ιρανικής στρατιωτικής παρουσίας στη χώρα, ενώ η Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχει εξελιχθεί σε ισχυρή δύναμη.

Γενικότερα μιλώντας το Ιράν σχεδιάζει και ενεργεί μακροπρόθεσμα, ελπίζοντας πως εάν συνεχίσει την πίεση, τόσο φανερά όσο και συγκαλυμμένα, θα καταστήσει τη Μέση Ανατολή μια περιοχή η οποία δεν αξίζει για τις ΗΠΑ την προσπάθεια και τον κόπο- τουλάχιστον, όχι σε επίπεδο στρατιωτικής εμπλοκής.

Με πληροφορίες από BBC

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Αρνιακός στο Newsbomb.gr: Θα «βράσει» η χώρα - Πού θα χτυπήσουν 45αρια - Τι να προσέξουν οι πολίτες