ΚΟΣΜΟΣ

UNESCO: Προειδοποιεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν

UNESCO: Προειδοποιεί για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στο Αφγανιστάν
AP | Sidiqullah Khan

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται δύο μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO

Η UNESCO, o διεθνής εξειδικευμένος οργανισμός του ΟΗΕ για την εκπαίδευση την επιστήμη και τον πολιτισμό, υπενθυμίζοντας την καταστροφή των Βούδων στην κοιλάδα Μπαμιγιάν από τους Ταλιμπάν πριν από 20 χρόνια, απευθύνει έκκληση σήμερα για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομίας του Αφγανιστάν και ζητεί να διασφαλισθεί ένα ασφαλές περιβάλλον για τους καλλιτέχνες, λίγες μέρες αφότου οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ.

Στο Αφγανιστάν βρίσκονται δύο μνημεία Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO, μεταξύ των οποίων η κοιλάδα Μπαμιγιάν, όπου οι Ταλιμπάν ανατίναξαν το 2001 δύο γιγαντιαία αγάλματα του Βούδα πριν εκδιωχθούν από την εξουσία.

«Εν μέσω των ταχέως εξελισσόμενων γεγονότων και 20 χρόνια μετά τη σκόπιμη καταστροφή των Βούδων στη Μπαμιγιάν, μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, η γενική διευθύντρια της UNESCO Οντρέ Αζουλέ απευθύνει έκκληση για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν», αναφέρει στην ανακοίνωσή της η UNESCO.

Η UNESCO επισημαίνει ότι η ποικιλομορφία της πολιτιστικής κληρονομιάς του Αφγανιστάν συνιστά αναπόσπαστο τμήμα της αφγανικής ιστορίας και της ταυτότητας της χώρας, που είναι σημαντική για ολόκληρη την ανθρωπότητα.

«Είναι ζωτικής σημασίας για το μέλλον του Αφγανιστάν να προστατευτούν και να διατηρηθούν αυτά τα μνημεία», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Φωτιές στον Θεολόγο - Ανατροπή: «Δεν έχω κάνει εγώ τους εμπρησμούς», λέει ο 14χρονος