ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Η αποκαθήλωση του Ερντογάν, τα σενάρια για την υγεία του και η στάση της αντιπολίτευσης

Ερντογάν αποκαθήλωση υγεία αντιπολίτευση
Σε δυσμενή θέση ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν
Associated Press/Burhan Ozbilici

Τα πλήγματα στην δημοτικότητα του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και η συμμαχία της αντιπολίτευσης θα καθορίσουν την επόμενη ημέρα στην Τουρκία.

Το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP) του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το οποίο βρίσκεται στην εξουσία εδώ και δύο δεκαετίες, είναι πλέον σε δύσκολη κατάσταση καθώς βλέπει τα ποσοστά του να πέφτουν σε όσες δημοσκοπήσεις βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ενώ και η δημοτικότητα του ίδιου του Ερντογάν δεν θυμίζει σε τίποτα την παντοδυναμία του παρελθόντος.

Η βαθιά οικονομική και νομισματική κρίση, όπως και η διαχείριση της πανδημίας του κορονοϊού έχουν ρίξει στο ναδίρ τη δημοφιλία του «Σουλτάνου», ο οποίος παρά τις απειλές προς την Ευρώπη και την Ελλάδα, αλλά και την άλλοτε φιλική και άλλοτε εχθρική στάση προς τις ΗΠΑ, δεν δείχνει να καταφέρνει να ανατρέψει την εις βάρος του κατάσταση.

Ο Τούρκος πρόεδρος διαμήνυσε το προηγούμενο Σάββατο, 6 Νοεμβρίου, ότι οι πολίτες της χώρας, θα πάνε στις κάλπες στο τέλος της πενταετούς του θητείας, δηλαδή στις 14 Ιουνίου 2023. «Στις 14 Ιουνίου 2023, θα βγούμε νικητές, ενωμένοι, σαν αδέρφια», ήταν τα λόγια του.

Με αυτόν τον τρόπο, ο «λαβωμένος» Ερντογάν θέλησε να βάλει «φρένο» στα όσα ακούγονταν από την αντιπολίτευση αλλά και τους πολιτικούς αναλυτές, για πρόωρες εκλογές.

Θρίλερ με την υγεία του Τούρκου προέδρου

Τις προηγούμενες ημέρες προκλήθηκε σάλος στην γείτονα χώρα, μετά τις φήμες που κυκλοφόρησαν στο twitter ότι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν υπέστη εγκεφαλικό και πέθανε.

Αρχικά, υπήρξε εισαγγελική παρέμβαση για διασπορά ψευδών ειδήσεων, ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έκανε την εμφάνισή του και σε υποδοχή πρεσβευτών και σε ομιλίες αποδεικνύοντας ότι είναι…ζωντανός.

Στην πρώτη του δήλωση μετά τις φήμες, ο Ερντογάν, εμφανώς καταβεβλημένος, αναφέρθηκε στην προσπάθεια που καταβάλλει για την ανάπτυξη της χώρας. «Από την ημέρα που αναλάβαμε τη διακυβέρνηση της χώρας κάναμε μεγάλη προσπάθεια στην ανάπτυξη των υποδομών της και συνεχίζουμε δίχως να υποχωρούμε από τον στόχο αυτό. Παράλληλα με την προσπάθεια στο εσωτερικό κάνουμε την ίδια προσπάθεια και στο εξωτερικό για τις θέσεις της χώρας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σημειώνεται ότι μετά το όργιο φημών για την υγεία του, σημειώθηκαν κλυδωνισμοί για το τουρκικό νόμισμα. Η λίρα υποχώρησε κατά 2%, ωστόσο στη συνέχεια ανέκαμψε.

Ακσενέρ κατά Ερντογάν: Κάνεις τον λεβέντη του γλυκού νερού

Στα μέσα της εβδομάδας, η πρόεδρος του «Καλού Κόμματος», Μεράλ Ακσενέρ, που συμμαχεί στο τουρκικό κοινοιβούλιο με τους Ρεπουμπλικάνους, το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εξαπέλυσε δριμεία επίθεση στον Τούρκο πρόεδρο.

Η «λύκαινα», όπως την αποκαλούν, αφού είναι κομμάτι από το ακροδεξιό εθνικιστικό κόμμα του Μπαχτσελί, στο οποίο ανήκουν οι Γκρίζοι Λύκοι και από το οποίο αποσχίστηκε η Ακσενέρ, απευθυνόμενη στον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα της Βουλής, του είπε: «Αντί να κάνεις το λεβέντη του γλυκού νερού από το βήμα, άνοιξε τα αυτιά σου και άκου προσεκτικά αυτό. Άκου για να έχεις μια ιδέα για τα δεινά του έθνους σου».

Η στρατηγική Κιλιντσάρογλου και το «πριόνισμα» των φιλοδοξιών των Ιμάμογλου - Γιαβάς

Από την άλλη, ο πρόεδρος του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, θέλησε να βάλει ένα τέλος στα σενάρια πιθανών υποψηφιοτήτων για την προεδρία της χώρας των δημάρχων Κωνσταντινούπολης και Άγκυρας, Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς, τονίζοντας ότι πρέπει να παραμείνουν στις θέσεις τους.

Προφανώς, η δήλωση του Κιλιντσάρογλου δεν σχετίζεται με το ενδιαφέρον του για τους δύο δήμους, αλλά με την στρατηγική του προκειμένου να διεκδικήσει ο ίδιος την θέση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας στις προσεχείς εκλογές, όποτε κι αν γίνουν αυτές.

Όπως είχε μεταδώσει το OPEN, το σχέδιο του Κιλιντσάρογλου προβλέπει τον ίδιο στη θέση του Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας και την Ακσενέρ στη θέση της Πρωθυπουργού.

Αν αυτή η αντιπολιτευτική συμμαχία καταφέρει να φτάσει στην εκλογική νίκη, τότε ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου θα κληθεί να προχωρήσει σε αλλαγές στο Σύνταγμα, δηλαδή να μετατρέψει το προεδρικό σύστημα σε κοινοβουλευτικό και να ορίσει την Ακσενέρ ως πρωθυπουργό, κάτι που όμως θα μπορεί να γίνει μετά από δύο χρόνια από την συνταγματική αλλαγή.

Ωστόσο, το μεγάλο ερώτημα είναι ο Κεμάλ Κιλιντσάρογλου είναι ένας ελκυστικός ηγέτης, αν είναι ο άνθρωπος δηλαδή που θα μπορούσε να οδηγήσει σε ήττα τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι μέχρι σήμερα δημοσκοπήσεις δείχνουν τους Εκρέμ Ιμάμογλου και Μανσούρ Γιαβάς να είναι πιο δημοφιλείς, συγκεντρώνοντας και οι δύο τους ποσοστά άνω του 45% έναντι του Ερντογάν.

Αυτό που μένει να δούμε, όπως σημειώνουν και οι αναλυτές, είναι οι δύο δήμαρχοι θα «πειθαρχήσουν» στον αρχηγό των Ρεπουμπλικάνων, ενώ σημαντικό ρόλο στις όλες εξελίξεις θα διαδραματίσει και η Μεράλ Ακσενέρ ως ετέρος της αντιπολιτευτικής συμμαχίας κατά του εν ενεργεία προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.