ΚΟΣΜΟΣ

Εμφύλιος στην Αιθιοπία: Στην πρώτη γραμμή του μετώπου ο πρωθυπουργός Άμπιι Αχμέτ

Άμπιι Αχμέτ
Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπιι Αχμέτ
AP Photo

Ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας, Άμπιι Αχμέτ, βρίσκεται από την Τρίτη στην πρώτη γραμμή των μετώπων του συνεχιζόμενου πολέμου στη χώρα, στο πλευρό των ανδρών του ομοσπονδιακού στρατού, γνωστοποίησε η κυβέρνησή του.

Ως εκ του αξιώματός του, είναι επίσης ο αρχηγός του στρατού. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ντεμέκε Μεκόνεν επιφορτίστηκε να χειρίζεται τις καθημερινές υποθέσεις της κυβέρνησης, διευκρίνισε το υπουργείο Πληροφοριών την Τετάρτη.

Το πολυεθνικό κράτος της Αιθιοπίας είναι πλέον αντιμέτωπο με αποσύνθεση, εξαιτίας της σύρραξης ανάμεσα στον ομοσπονδιακό στρατό και το Μέτωπο Απελευθέρωσης του Λαού της Τιγκράι (TPLF), που διαρκεί σχεδόν έναν χρόνο.

Το TPLF κυβερνούσε την Αιθιοπία επί 25 χρόνια, προτού περάσει στην αντιπολίτευση όταν ο Άμπι Άχμεντ εξελέγη πρωθυπουργός το 2018. Διατήρησε και εδραίωσε την εξουσία του στην Τιγκράι.

Η διένεξη ανάμεσα στην Αντίς Αμπέμπα και τη Μεκέλε, που κλιμακώθηκε μετά την αναβολή των εθνικών εκλογών με την επίκληση της πανδημίας του νέου κορονοϊού, οδήγησε στο ξέσπασμα πολέμου. Κατηγορώντας το TPLF ότι επιτέθηκε εναντίον βάσεων του ομοσπονδιακού στρατού, ο Άμπιι Αχμέτ διέταξε τις δυνάμεις του να ανατρέψουν την τοπική κυβέρνηση στην Τιγκράι, που έστησε κάλπες ενάντια στις επιθυμίες του.

Παρότι ο πρωθυπουργός ανακοίνωνε ότι οι επιχειρήσεις που άρχισαν το Νοέμβριο του 2020 τερματίστηκαν νικηφόρα για τον ομοσπονδιακό στρατό μέσα στον ίδιο μήνα, στην πραγματικότητα οι εχθροπραξίες δεν σταμάτησαν ποτέ και το καλοκαίρι ο ρους του πολέμου άλλαξε δραματικά σε βάρος των ομοσπονδιακών δυνάμεων.

Αφού απώθησαν τις ομοσπονδιακές δυνάμεις από τα εδάφη τους, οι αντάρτες προωθήθηκαν και απειλούν πλέον να καταλάβουν την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Καλύβια: Ιερέας διατηρούσε στο σπίτι του παράνομο νεκροταφείο βρεφών

Πού το πάει ο Ερντογάν;

Φοβερό! Η σωσίας της Έλενας Παπαρίζου που έγινε viral (photos+video)