ΚΟΣΜΟΣ

Θα απελευθερωθεί ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν; Άρθρο για τον Κούρδο ηγέτη που βάζει «φωτιές» στην Τουρκία

Αμπντουλάχ Οτσαλάν
Η πιθανότητα απελευθέρωσης του ηγέτη του PKK φέρνει αντιδράσεις στην Τουρκία.
AP Photo/Martin Meissner

Αμπντουλάχ Οτσαλάν: Σύμφωνα με άρθρο σε εφημερίδα της Τουρκίας, ο ηγέτης του κουρδικού PKK θα μπορούσε μέσα στην επόμενη διετία να ελπίζει ακόμα και σε αποφυλάκιση, γεγονός που σίγουρα δεν θα άρεσε στο καθεστώς Ερντογάν.

Με τίτλο «Ο τρομοκράτης Οτσαλάν έχει δικαίωμα να ελπίζει», το άρθρο του Αχμέτ Τακάν στην εφημερίδα «Korkusuz» ήρθε να προκαλέσει αντιδράσεις στην Τουρκία. Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο έμπειρος δημοσιογράφος, υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024 ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν να αποκτήσει δικαίωμα αποφυλάκισης υπό όρους.

Μεταξύ άλλων, ο Τακάν κάνει αναφορά σε μια αξιολόγηση της υπόθεσης από τον πρώην πρόεδρο της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων της Τουρκίας, Ομέρ Φαρούκ Εμιναγάογλου, ο οποίος στηρίζεται σε αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αξίζει να σημειωθεί πως σε όλο το άρθρο ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν χαρακτηρίζεται ως «τρομοκράτης», ενώ υπάρχει μεγάλη κριτική τόσο προς την κυβέρνηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και προς την αντιπολίτευση, ότι παραμένουν αδρανείς μπροστά στο ενδεχόμενο αποφυλάκισης του ηγέτη των Κούρδων.

«Λαμβάνοντας υπόψη ότι ο Οτσαλάν συνελήφθη στις 15 Φεβρουαρίου 1999, την απόφαση του ΕΔΑΔ για την Τουρκία και το γεγονός ότι δεν έχει γίνει καμία ενέργεια, το αργότερο ως τις 15 Φεβρουαρίου 2024 η υπό όρους αποφυλάκισή του θα είναι στην ημερήσια διάταξη», αναφέρεται χαρακτηριστικά στο άρθρο. Μάλιστα, σημειώνεται πως αν υπάρξει αίτημα από πλευράς Οτσαλάν το οποίο δεν ικανοποιηθεί, τότε η Τουρκία θα κληθεί να του καταβάλει αποζημίωση ενώ θα δεχθεί κυρώσεις και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

Σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι κανείς δεν γνωρίζει το ποια θα είναι η κυβερνώσα δύναμη στην Τουρκία όταν θα αποκτήσει αυτό το δικαίωμα ο Οτσαλάν από τη στιγμή που ο Ερντογάν δείχνει να «γκρεμίζεται», θα έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον η εξέλιξη της υπόθεσης. Κυρίως, το πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα στο ενδεχόμενο ο ηγέτης του PKK να αποκτήσει ξανά την ελευθερία του μετά από 25 χρόνια.

Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Newsbomb.gr.

Διαβάστε επίσης:

Κακοκαιρία: Προβλήματα από τα ακραία φαινόμενα σε πολλές περιοχές - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

«Μύλος» στην πρωινή εκπομπή του ΑΝΤ1: Τσακωμός στον «αέρα» με τον «Δρ. Γιώργο Ζουγανέλη»

Δυτική Αττική: Οι διαρρήκτες της χλιδής με πισίνες, σπα και «βασιλικές» πολυθρόνες