ΚΟΣΜΟΣ

ΝΑΤΟ: Παρατάθηκε η θητεία του Στόλτενμπεργκ κατά ένα χρόνο

ΝΑΤΟ: Παρατάθηκε η θητεία του Στόλτενμπεργκ κατά ένα χρόνο εν μέσω κρίσης στην Ουκρανία
Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος γενικός γραμματέας της συμμαχίας.
AP

Η θητεία του Γενς Στόλτενμπεργκ ως ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ έχει ήδη παραταθεί μία φορά

Η θητεία του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ως επικεφαλής της δυτικής στρατιωτικής συμμαχίας παρατάθηκε για έναν ακόμη χρόνο την Πέμπτη, ως αντανάκλαση των ανησυχιών σχετικά με μια αλλαγή στην κορυφή του οργανισμού κατά τη διάρκεια της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.

«Οι Σύμμαχοι ευχαρίστησαν τον Γενικό Γραμματέα για την αφοσίωσή του, ιδιαίτερα σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για τη διεθνή ασφάλεια», ανέφερε το ΝΑΤΟ σε δήλωση μετά τη λήψη της απόφασης και από τα 30 μέλη στη σύνοδο κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Στόλτενμπεργκ, ο οποίος επρόκειτο να γίνει επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Νορβηγίας μετά την αποχώρησή του από τη συμμαχία τον Σεπτέμβριο, θα υπηρετήσει πλέον μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2023.

Παράταση για τον 63χρονο πρώην πρωθυπουργό της Νορβηγίας, ο οποίος ηγείται του ΝΑΤΟ από το 2014, υποστηρίχθηκε από την Ουάσιγκτον. Εκτός από τις ανησυχίες για μια αλλαγή ηγεσίας κατά τη διάρκεια του πολέμου, το ΝΑΤΟ αντιμετωπίζει ευρύτερες συζητήσεις για την ασφάλεια της Ευρώπης και τη μακροπρόθεσμη στρατηγική της συμμαχίας.

Η θητεία του Στόλτενμπεργκ ως ανώτατου πολιτικού αξιωματούχου του ΝΑΤΟ έχει ήδη παραταθεί μία φορά: του δόθηκε επιπλέον δύο χρόνια στην εξουσία το 2019. Είναι ο δεύτερος μακροβιότερος γενικός γραμματέας της συμμαχίας.