ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Τοπικές εκλογές βαρόμετρο για τον Τζόνσον και το υψηλό κόστος διαβίωσης

Kρίσιμες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο
Kρίσιμες εκλογές στο Ηνωμένο Βασίλειο
A.P

Οι ψηφοφόροι στο Ηνωμένο Βασίλειο προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν περίπου 200 τοπικά συμβούλια που υπηρετούν στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία καθώς και την τοπική κυβέρνηση στην Βόρεια Ιρλανδία, σε ένα κρίσιμο τεστ για την κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον

Χιλιάδες ψηφοφόροι στην Αγγλία, την Ουαλία και τη Σκωτία προσέρχονται σήμερα στις κάλπες για να εκλέξουν τους νέους τοπικούς αντιπροσώπους τους. Περισσότερες από 4.350 έδρες είναι προς διεκδίκηση στην Αγγλία, σε περισσότερα από 140 συμβούλια, με τα 32 συμβούλια της Σκωτίας και τα 22 συμβούλια της Ουαλίας να διεξάγουν επίσης τοπικές εκλογές.

Οι εκλογές θα επιτρέψουν στους ψηφοφόρους να πουν τη γνώμη τους για τα εθνικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της κρίσης του κόστους ζωής και της συνεχιζόμενης διαμάχης για τα «κορονοπάρτι» που γίνονταν στην Ντάουνινγκ Στριτ και στο Γουάιτχολ, αλλά και την απάντηση της κυβέρνησης στον πόλεμο της Ουκρανίας.

Το αυξανόμενο κόστος ζωής ήταν το κυρίαρχο προεκλογικό θέμα συζήτησης, με τον πληθωρισμό στο υψηλό 30ετίας να φτάνει το 7%, με τάσεις αύξησης εξαιτίας της ανόδου των τιμών των τροφίμων και της ενέργειας. Τα αποτελέσματα αποτελούν κρίσιμο βαρόμετρο για την κυβέρνηση Τζόνσον για πρώτη φορά μετά τις πρόωρες γενικές εκλογές του 2019.

Οι τοπικοί σύμβουλοι εκλέγονται για τετραετή θητεία και είναι υπεύθυνοι για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων από τη μεταφορά, τη συλλογή σκουπιδιών, μέχρι τον σχεδιασμό εφαρμογών και τη διαχείριση υπηρεσιών ψυχικής υγείας.

Οι Εργατικοί θέλουν να επωφεληθούν από την αυξημένη δημοτικότητά τους στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις, με τον ηγέτη τους Σερ Κιρ Στάρμερ να λέει οτι οι κάλπες είναι «μια ευκαιρία να σταλεί ένα μήνυμα στην κυβέρνηση για την τραγική αποτυχία της».

Από την άλλη πλευρά, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον επιμένει ότι το Συντηρητικό κόμμα του είναι η καλύτερη επιλογή.Σε άρθρο του στην εφημερίδα Express, ο πρωθυπουργός είπε ότι αναγνωρίζει πως οι άνθρωποι «αισθάνονται το τσίμπημα καθώς το κόστος ζωής αυξάνεται».

Εάν οι Συντηρητικοί καταγράψουν άσχημα ποσοστά σε αυτές τις εκλογές, η πρωθυπουργία του Τζόνσον θα τεθεί υπό ακόμη μεγαλύτερη πίεση, φουντώνοντας για μία ακόμη φορά τα σενάρια διαδοχής του. Πολλοί βουλευτές των Τόρις ανησυχούν ότι, εάν τα αποτελέσματα επαναληφθούν στις επόμενες γενικές εκλογές, οι Εργατικοί δεν αποκλείεται να βγουν νικητές.

Στο τέλος Νοεμβρίου, πολλοί «αντάρτες» έστελναν επιστολές δυσπιστίας στην αρμόδια επιτροπή του κόμματος, με φόντο το partygate. Οι κανόνες του Συντηρητικού Κόμματος ορίζουν ότι τουλάχιστον το 15% των βουλευτών των Τόρις πρέπει να γράψουν επιστολή για να καταστεί δυνατή μια πρόκληση ηγεσίας.

Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 359 Συντηρητικοί βουλευτές, που σημαίνει ότι χρειάζονται 54 γράμματα για να πυροδοτηθεί. Πριν από τις εκλογές, περισσότεροι από δώδεκα βουλευτές των Τόρις ζητούσαν να φύγει ο Τζόνσον, αριθμός που θα μπορούσε τώρα να αυξηθεί.

Ο Τζόνσον επιμένει οτι θα είναι ακόμα πρωθυπουργός σε έξι μήνες, παρά τις φωνές δυσαρέσκειας για το partygate. Από την άλλη πλευρά, εάν οι Εργατικοί έχουν κακή απόδοση, σε μια εποχή που η δημοτικότητα των Συντηρητικών έχει πέσει κατακόρυφα - η ηγεσία του Κιρ Στάρμερ είναι επίσης πιθανό να αμφισβητηθεί.