ΚΟΣΜΟΣ

Aιματηρή έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση

Aιματηρή έκρηξη σε προεκλογική συγκέντρωση

Τουλάχιστον 144 άτομα τραυματίστηκαν από έκρηξη που σημειώθηκε σε ανοιχτή προεκλογική συγκέντρωση στην Αρμενία.

Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η έκρηξη προκλήθηκε από μπαλόνια με ήλιο.

Δημοσκοπήσεις παρουσιάζουν το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα του Σαρκισιάν, το οποίο σήμερα έχει την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο, να φέρει προβάδισμα έναντι του αντίπαλου κόμματος «Αρμενία της Ευημερίας», του οποίου ηγείται ο πολυεκατομμυριούχος και πρώην πρωταθλητής της χειροπάλης Γκάγκικ Τσαρουκιάν.

Πάντως οι αρχές υποσχέθηκαν διαφανείς εκλογές για την ανάδειξη των 131 βουλευτών.

Έκθεση παρατηρητών του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (OSDE) δεν έχει εντοπίσει σοβαρά προβλήματα επί του παρόντος.

Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός αγόρασε ψήφους μοιράζοντας παραβολικές κεραίες, κινητά τηλέφωνα, τρόφιμα, αλκοολούχα ποτά ακόμη και τρακτέρ.

«Οι φτωχές τάξεις του εκλογικού σώματος αναμένουν τις εκλογές γιατί πιστεύουν ότι θα λάβουν δώρα ή θα έχουν οφέλη» ανέφερε ο κοινωνιολόγος Γκεβόργκ Πογοσιάν.

Το αντιπολιτευόμενο κόμμα Εθνικό Αρμενικό Συνέδριο καταγγέλλει από την πλευρά του ότι οι εκλογές διεξάγονται σε «κλίμα τρόμου και εκφοβισμού», το οποίο έχει δημιουργήσει η κυβερνώσα «μαφία».

«Μερικές φορές η Αρμενία δείχνει δημοκρατική, αλλά αυτό είναι ένα προκάλυμμα. Πρέπει να γκρεμίσουμε το καθεστώς αυτό, όμοιο με μαφία, το οποίο και έκλεψε το κράτος για τον προσωπικό πλουτισμό» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Λεβόν Ζουραμπιάν, μέλος του κόμματος.