ΚΟΣΜΟΣ

Νησιά Μάρσαλ: Κινέζοι σχεδίαζαν «μίνι-κράτος» στον παράδεισο του Ειρηνικού - Δωροδοκούσαν βουλευτές

Παραλία στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό
Παραλία στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό Ωκεανό

Ένα ζευγάρι Κινέζων σχεδίαζε να δημιουργήσει ένα μίνι κράτος στα νησιά Μάρσαλ στον Ειρηνικό, δωροδοκώντας βουλευτές και αξιωματούχους στην πορεία, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

Ο άνδρας και η γυναίκα προσπάθησαν να πείσουν τους νομοθέτες να δημιουργήσουν μια «Ημιαυτόνομη Περιφέρεια» (SAR) σε μια απομακρυσμένη ατόλη. Μια τέτοια ζώνη θα είχε διευρύνει την ξένη πρόσβαση στο έθνος του Ειρηνικού, το οποίο διοικούνταν από τις ΗΠΑ μέχρι το 1979.

Η κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ δεν έχει ακόμη αντιμετωπίσει πλήρως τις κατηγορίες, παρά τις εκκλήσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Ωστόσο, οι αμερικανικές αρχές λένε ότι οι κατηγορούμενοι - Καρι Γιαν και Ζίνα Ζου- υπονόμευσαν την κυριαρχία του νησιωτικού έθνους.

Οι κατηγορούμενοι

Οι προσπάθειές τους οδήγησαν στη συζήτηση σχετικών νομοσχεδίων για τη δημιουργία του νέου έθνους στο κοινοβούλιο των Νήσων Μάρσαλ το 2018 και το 2020, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ. Ισχυρίζονται ότι αρκετοί νομοθέτες του νησιού Μάρσαλ, άγνωστοι στο φύλλο κατηγοριών, ψήφισαν υπέρ της κίνησης, αφού δωροδοκήθηκαν με 7.000 έως 22.000 δολάρια.

Το ζευγάρι συνελήφθη στην Ταϊλάνδη το 2020 και εκδόθηκε στις ΗΠΑ την περασμένη εβδομάδα. «Οι δωροδοκίες των Κινέζων αψηφούσαν κατάφωρα την κυριαρχία της Δημοκρατίας των Νήσων Μάρσαλ και του νομοθετικού της σώματος», δήλωσε ο εισαγγελέας των ΗΠΑ Ντέμιαν Ουίλιαμς για τη Νότια Περιφέρεια της Νέας Υόρκης.

Ο χάρτης με τα νησιά ΜάρσαλBBC

Οι Νήσοι Μάρσαλ, μια αλυσίδα νησιών που βρίσκονται μεταξύ της Χαβάης και της Αυστραλίας, κέρδισαν την ανεξαρτησία τους το 1979 αφού ήταν υπό αμερικανική διοίκηση για τέσσερις δεκαετίες. Αποτελούν ένα σύμπλεγμα από 29 κοραλλιογενείς ατόλες και πέντε νήσους, σύνολο 34. Τα 24 ειναι κατοικημένα. Παραμένει μια βασική στρατηγική βάση για την Ουάσιγκτον στον Ειρηνικό, όπου οι ΗΠΑ έχουν ορισμένες συμμαχίες ασφαλείας, αλλά η Κίνα επιδιώκει να επεκτείνει την επιρροή της.

Πώς εκτυλίχθηκε η υπόθεση

Οι εισαγγελείς λένε ότι το ζευγάρι των Κινέζων διαχειριζόταν μια ΜΚΟ με έδρα τη Νέα Υόρκη μέσω της οποίας πλήρωναν και συνδέονταν με αξιωματούχους των Νήσων Μάρσαλ. Ξεκινώντας το 2016, επικοινώνησαν με εκπροσώπους των νησιών σε μια προσπάθεια να δημιουργήσουν ενα «μίνι έθνος» στην ατόλη Rongelap - μια περιοχή που εγκαταλείφθηκε μετά από δοκιμές βόμβας υδρογόνου από τις ΗΠΑ τη δεκαετία του 1950.

Οι αμερικανικές αρχές λένε ότι ο Γιαν και η Ζάο είχαν στόχο να «αλλάξουν σημαντικά τους νόμους στο νησί», όπως με τη μείωση των φόρων και τη χαλάρωση των περιορισμών στη μετανάστευση, για να προσελκύσουν ξένες επενδύσεις.

Ισχυρίζονται ότι το ζευγάρι δείπνησε με τουλάχιστον έξι αξιωματούχους και νομοθέτες του νησιού Μάρσαλ, πληρώνοντας για πτήσεις και ξενοδοχεία στη Νέα Υόρκη καθώς και στο Χονγκ Κονγκ, όπου οι αξιωματούχοι παρακολούθησαν ένα συνέδριο για την προώθηση του οράματός τους.

Ένας αξιωματούχος που δέχτηκε χρήματα διόρισε τον Κινέζο κατηγορούμενο ειδικό σύμβουλο στις Νήσους Μάρσαλ. Το ζευγάρι πολιτογραφήθηκε επίσης στις νήσους Μάρσαλ. Το 2018, νομοθέτες που είχαν πάρει χρήματα, εισήγαγαν ένα νομοσχέδιο που υποστηρίζει την προτεινόμενη SAR στο κοινοβούλιο, λένε οι εισαγγελείς των ΗΠΑ.

«Οι κατηγορούμενοι προσέφεραν και παρείχαν μια σειρά από δωροδοκίες και άλλα κίνητρα για να λάβουν την υποστήριξη των νομοθετών για το νομοσχέδιο», αναφέρει το κατηγορητήριο του υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το νομοσχέδιο απέτυχε να περάσει στο κοινοβούλιο μετά από σθεναρή αντίθεση της τότε προέδρου του νησιού, Χίλντα Χάινε. Εκείνη την εποχή είχε κατηγορήσει τους αντιπάλους της ότι εργάζονταν για λογαριασμό της Κίνας και προσπαθούσαν να εξασφαλίσουν την ατόλη για να τη μετατρέψουν σε «χώρα μέσα στη χώρα».

Όμως η Χάινε έχασε τις γενικές εκλογές του 2019. Το νέο κοινοβούλιο ενέκρινε στη συνέχεια ένα ψήφισμα που ενέκρινε την ιδέα του SAR - ανοίγοντας το δρόμο στους Κινέζους πράκτορες. Ωστόσο, αργότερα εκείνο το έτος το ζεύγος συνελήφθη στην Ταϊλάνδη. Κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς, ξέπλυμα χρήματος και δωροδοκία.

Τη Δευτέρα, η πρώην πρόεδρος Χάινε πρόσθεσε τη φωνή της με όσους ζητούν από την κυβέρνηση των Νήσων Μάρσαλ να αντιμετωπίσει το θέμα.«Τι πρόκειται να κάνει το Nitijela [το κοινοβούλιο] και η κυβέρνηση για αυτό το μεγάλο μαύρο μάτι που παρακολουθεί τα Νησιά Μάρσαλ;» ρώτησε, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης.