ΚΟΣΜΟΣ

Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι από πυρά Ισραηλινών

Δυτική Όχθη: Νεκροί δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι από πυρά Ισραηλινών
AP

Για προσπάθεια να σύρει την περιοχή σε νέο κύκλο βίας κατηγορεί η Παλαιστινιακή αρχή το Ισραήλ

Τη ζωή τους από σφαίρες του ισραηλινού στρατού έχασαν σήμερα δύο Παλαιστίνιοι έφηβοι σε νέα επιδρομή στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη, μόλις μία ημέρα μετά τον θάνατο ακόμα δύο Παλαιστινίων από πυρά των Ισραηλινών σύμφωνα με επίσημες παλαιστινιακές πηγές.

Με αφορμή τα βίαια συμβάντα στη Δυτική Όχθη ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε από τις ΗΠΑ «να εντείνουν τις πιέσεις στο Ισραήλ ώστε να σταματήσει τον ολοκληρωτικό πόλεμο εναντίον του παλαιστινιακού λαού».

Οι ισραηλινές επιχειρήσεις «θα οδηγήσουν σε έκρηξη, σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή, κάτι που θα έχει καταστροφικές συνέπειες για όλους μας», τόνισε ο Νάμπιλ Αμπού Ρουντέινα, ο εκπρόσωπος του προέδρου Αμπάς, σε ανακοίνωση που μετέδωσε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο Wafa.

Σύμφωνα με το παλαιστινιακό υπουργείο Υγείας, δύο Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 11 τραυματίστηκαν «από σφαίρες που έριξαν οι κατοχικές δυνάμεις (σ.σ. του Ισραήλ) στην Τζενίν», στη βόρεια Δυτική Όχθη. Οι νεκροί είναι ο Άχμαντ Νταράγμεχ, 16 ετών και ο Μαχμούντ αλ Σούς, 18 ετών.

Η παλαιστινιακή οργάνωση Τζιχάντ που εδρεύει στη Λωρίδα της Γάζας, παρουσίασε τους δύο εφήβους ως «μάρτυρές του», ενώ η Χαμάς που ελέγχει τη Λωρίδα της Γάζας χαιρέτισε την «αντίσταση στη Δυτική Όχθη».

Ο ισραηλινός στρατός από την πλευρά του ισχυρίζεται πως πραγματοποίησε επιχείρηση στην πόλη Τζενίν προκειμένου να συλλάβει έναν 25χρονο Παλαιστίνιο για τον οποίον αναφέρουν πως είναι μέλος του ισλαμικού Τζιχάν και πυροβόλησε εναντίον Ισραηλινών στρατιωτών.

«Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης, δεκάδες Παλαιστίνιοι εκτόξευαν εκρηκτικούς μηχανισμούς και βόμβες μολότοφ εναντίον των Ισραηλινών στρατιωτών, οι οποίοι έγιναν επίσης στόχος πυρών. Οι στρατιώτες απάντησαν πυροβολώντας με αληθινές σφαίρες προς τους ύποπτους ενόπλους», σημειώνει σχετική ανακοίνωση.

Τους τελευταίους μήνες στην Τζενίν αλλά και σε άλλους τομείς της Δυτικής Όχθης έχουν πραγματοποιηθεί πολλές επιχειρήσεις των Ισραηλινών που ψάχνουν Παλαιστίνιους ακτιβιστές και άτομα που εμπλέκονται σε επιθέσεις, σύμφωνα με τον στρατό. Στις επιχειρήσεις αυτές δεκάδες Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους, όχι μόνο μαχητές αλλά και άμαχοι πολίτες.

Το Wafa πάντως μεταδίδει πως οι ισραηλινές δυνάμεις σήμερα στη Τζενίν πυροβόλησαν και εναντίον δημοσιογράφων στην Τζενίν, ενώ την Τετάρτη, δύο δημοσιογράφοι τραυματίστηκαν σε μια ισραηλινή επιχείρηση κοντά στη Ναμπλούς, κατά την οποία σκοτώθηκε ένας Παλαιστίνιος.

Για τον θάνατο δύο εφήβων σε άλλη περιοχή της Δυτικής Όχθης το υπουργείο Εξωτερικών της Παλαιστινιακής Αρχής κατηγόρησε το Ισραήλ πως «επιχειρεί να σύρει την περιοχή σε έναν κύκλο βίας».

Η Παλαιστινιακή Αρχή, που εδρεύει στη Ραμάλα, κατέχει περίπου το 40% της Δυτικής Όχθης, ενώ το Ισραήλ που ελέγχει όλες τις προσβάσεις διοική την υπόλοιπη περιοχή.

Στη Δυτική Όχθη σήμερα ζουν περίπου 475.000 Εβραίοι έποικοι πλάι σε 2,8 εκατομμύρια Παλαιστίνιους.

Κατά το διεθνές δίκαιο όλοι οι εβραϊκοί οικισμοί θεωρούνται παράνομοι.