ΚΟΣΜΟΣ

Η γυναίκα που αιματοκύλισε την Κωνσταντινούπολη -Η στιγμή της σύλληψης

Η στιγμή της σύλληψης
Η στιγμή της σύλληψης

Τα τουρκικά ΜΜΕ δημοσίευσαν φωτογραφίες από τη σύλληψη της γυναίκας που έσπειρε τον θάνατο στο κέντρο της Κωνσταντινούπολης

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Σουλεϊμάν Σοϊλού δήλωσε ότι η αστυνομία συνέλαβε 22 υπόπτους, αναμεσά τους και τη γυναίκα που τοποθέτησε τη βόμβα.
«Το άτομο που έριξε τη βόμβα συνελήφθη από τη Γενική μας Διεύθυνση Ασφάλειας», είπε στο TRT Haber.

Πρόσθεσε ότι υποπτεύεται πως η βόμβα ήταν έργο της κουρδικής αυτονομιστικής ομάδας PKK και υποσχέθηκε σκληρή απάντηση των τουρκικών αρχών. «Αυτοί που μας προκάλεσαν αυτόν τον πόνο μπορούν να βιώσουν όλο και περισσότερο πόνο». διεμήνυσε.

Τα δελτία ειδήσεων έδειξαν προηγουμένως εικόνες ενός ατόμου, που φαινόταν να είναι γυναίκα, να αφήνει ένα πακέτο κάτω από ένα υπερυψωμένο παρτέρι στην πολυσύχναστη λεωφόρο Ιστικλάλ ένα δημοφιλές σημείο για ντόπιους και τουρίστες.

Ο Σοϊλού είπε ότι η εντολή για την επίθεση στη λεωφόρο Iστικλάλ της Κωνσταντινούπολης δόθηκε στο Κομπάνι, μια πόλη στη βόρεια Συρία, όπου οι τουρκικές δυνάμεις έχουν πραγματοποιήσει επιχειρήσεις κατά της πολιτοφυλακής YPG των Κούρδων της Συρίας τα τελευταία χρόνια.

Πενήντα άνθρωποι πήραν εξιτήριο από το νοσοκομείο μετά την επίθεση της Κυριακής, η οποία πυροδότησε ανησυχίες ότι η Τουρκία θα μπορούσε να γίνει στόχος περισσότερων επιθέσεων, όπως το μπαράζ των εκρηξεων που αιματοκύλισαν τη χώρα από τα μέσα του 2015 έως το 2017.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Sabah η ύποπτη γεννήθηκε το 1999 και είναι μέλος του PKK, ενώ τα αρχικά της φέρονται να είναι Α.Α. Τουρκικά ΜΜΕ έδωσαν επίσης στη δημοσιότητα και ένα βίντεο, που δείχνει τη γυναίκα να τρέχει να απομακρυνθεί ανάμεσα στο πλήθος, λίγο πριν εκραγεί ο μηχανισμός που προκάλεσε τον θάνατο έξι ανθρώπων και τον τραυματισμό περισσότερων απο 80.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της προεδρίας, Φαχρετίν Αλτούν, είπε οτι η « διεθνής κοινότητα πρέπει να γνωρίζει ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις κατά των πολιτών μας είναι οι άμεσες και έμμεσες συνέπειες της υποστήριξης ορισμένων χωρών σε τρομοκρατικές οργανώσεις. Εάν αυτές οι χώρες θέλουν τη φιλία της Τουρκίας, πρέπει να σταματήσουν αμέσως την άμεση και έμμεση υποστήριξή τους στην τρομοκρατία»

Το PKK είναι μια μαχητική ομάδα που ζητά ένα ανεξάρτητο κουρδικό κράτος στην Τουρκία. Η ΕΕ και οι ΗΠΑ τη θεωρούν τρομοκρατική οργάνωση. Μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την έκρηξη. Η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικών Υπηρεσιών Ντέρια Γιανίκ έγραψε σε tweet ότι ένας υπάλληλος του υπουργείου και η μικρή του κόρη ήταν μεταξύ των θυμάτων.

Σχετικές ειδήσεις