ΚΟΣΜΟΣ

Αφγανιστάν: Το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη φόνου Ιμάμη στην Καμπούλ

Αφγανιστάν: Το ΙΚ αναλαμβάνει την ευθύνη φόνου Ιμάμη στην Καμπούλ
Φωτογραφία αρχείου

Αφγανιστάν: Σε ανακοίνωσή του που μεταφορτώθηκε την Παρασκευή στην πλατφόρμα Telegram, η οργάνωση κατηγόρησε τον ιερωμένο πως εμπλεκόταν στον «πόλεμο προπαγάνδας» εναντίον του ΙΚ.

Η τζιχαντιστική οργάνωση Ισλαμικό Κράτος ανέλαβε την ευθύνη για τη δολοφονία ιμάμη στην Καμπούλ στο Αφγανιστάν νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα.

Σε ανακοίνωσή του στην πλατφόρμα Telegram, η οργάνωση κατηγόρησε τον ιερωμένο πως εμπλεκόταν στον «πόλεμο προπαγάνδας» εναντίον του ΙΚ.

Την Πέμπτη, ένοπλοι δολοφόνησαν τον ιμάμη του ισλαμικού τεμένους Αμπού Μπακρ Σιντίκι κι έναν συνοδό του στην Καμπούλ, καθώς αποχωρούσαν από τον χώρο λατρείας μετά την προσευχή, σύμφωνα με την αστυνομία του καθεστώτος των Ταλιμπάν.

Μετά την ανάκτηση της εξουσίας από τους Ταλιμπάν τον Αύγουστο του 2021 στο Αφγανιστάν, οι επιθέσεις του ΙΚ εναντίον των δυνάμεων ασφαλείας και πολιτών, συμπεριλαμβανομένων ιερωμένων, είναι συχνές.

Μολονότι το καθεστώς διαβεβαιώνει πως έχει συντρίψει την τζιχαντιστική οργάνωση κι ότι έχει συλλάβει ή εξοντώσει δεκάδες μέλη της, αναλυτές επισημαίνουν πως το ΙΚ εξακολουθεί να εγείρει τη σημαντικότερη πρόκληση ως προς την ασφάλεια στο Αφγανιστάν.

Τουλάχιστον 53 άνθρωποι, κυρίως ανήλικες μαθήτριες και φοιτήτριες, σκοτώθηκαν και άλλοι εκατό και πλέον τραυματίστηκαν στην επίθεση εναντίον εκπαιδευτικής εγκατάστασης σε συνοικία της Καμπούλ όπου ζουν κυρίως σιίτες και μέλη της μειονότητας των Χαζάρων, πριν από σχεδόν δυο μήνες, την 30ή Σεπτεμβρίου.

Ιερωμένοι προσκείμενοι στους Ταλιμπάν έχουν γίνει επανειλημμένα στόχος επιθέσεων βομβιστών-καμικάζι του ΙΚ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ