ΚΟΣΜΟΣ

Το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό: Όταν χάθηκαν 230.000 ζωές

Το φονικό τσουνάμι στον Ινδικό ωκεανό: Όταν χάθηκαν 230.000 ζωές
Associated Press

Ακριβώς πριν 18 χρόνια σημειώθηκε μια από τις πιο θανατηφόρες φυσικές καταστροφές που έχει ζήσει ο πλανήτης.

Το ημερολόγιο δείχνει 26 Δεκεμβρίου του 2004. Ήταν μόλις μια ημέρα μετά τα Χριστούγεννα, όταν οι ειδυλλιακές ακτές του Ινδικού ωκεανού, όπως αυτές στην Ινδονησία και στη Σρι Λάνκα μετατρέπονται σε μια πραγματική κόλαση επί γης.

Όλα άρχισαν στις 07:58 το πρωί όταν σημειώθηκε τεράστιος σεισμός ύψους 9,1 Ρίχτερ, σε θαλάσσια περιοχή ανοικτά της δυτικής ακτής της βόρειας Σουμάτρας, νησί της Ινδονησίας. Πρόκειται για τον δεύτερο μεγαλύτερο σεισμό που έχει καταγραφεί στην Ιστορία, ενώ υπολογίζεται πως διήρκησε περίπου 8 έως και δέκα λεπτά.

Η υποθαλάσσια δραστηριότητα δημιούργησε κύματα ύψους 30 μέτρων που κατευθύνονταν κατά μήκος των ακτών του Ινδικού Ωκεανού. Οι κάτοικοι εκείνων των περιοχών αυτών μεταξύ άλλων και αρκετοί τουρίστες από την Ευρώπη, έβλεπαν τη θάλασσα να έχει «τραβηχτεί» αρκετά μέτρα προς τα μέσα ωστόσο δεν έλαβαν καμία προειδοποίηση για το χτύπημα του τσουνάμι.

Περίπου 20 λεπτά μετά τον εγκέλαδο, πελώρια κύματα καταφθάνουν στα παράλια της Ινδονησίας και στην πλησιέστερη μεγάλη πόλη Μπάντα Άτσεχ. «Σαρώνουν» τα πάντα στο διάβα τους και παρασύρουν στο θάνατο περίπου 167.000 ανθρώπους. Όσο περνούσε ο χρόνος όλο και περισσότερες περιοχές παραδίδονταν στο έλεος του τσουνάμι με αποτέλεσμα ο τραγικός απολογισμός να περιέχει νεκρούς από 14 χώρες. Πάνω από 35.000 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στη Σρι Λάνκα ενώ τα θύματα στην Ινδία ξεπέρασαν τα 16.000.

Εκτός των ντόπιων κατοίκων εκατοντάδες ήταν και οι τουρίστες που βρήκαν τραγικό θάνατο μεταξύ άλλων 543 Σουηδοί και 539 Γερμανοί. Σύμφωνα με τις καταγραφές που έχουν γίνει, οι θάνατοι από το τσουνάμι ήταν συνολικά 227.898, καθιστώντας το πιο φονικό στην Ιστορία.

Με δεδομένο το μέγεθος της ανείπωτης καταστροφής, ήταν απολύτως αναγκαία η ανθρώπινη παρέμβαση και βοήθεια, με τις δωρεές προς τις πληγείσες περιοχές να φτάνουν τα 14 δισ. δολάρια.

Ακολουθούν εικόνες αρχείου από τις περιοχές της τραγωδίας: