ΚΟΣΜΟΣ

Συναγερμός για τη γρίπη πτηνών: Νεκρό 11χρονο κορίτσι στην Καμπότζη

Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών
Παγκόσμιος συναγερμός για τη γρίπη των πτηνών
Α.Ρ

Ένα 11χρονο κορίτσι στην Καμπότζη, πέθανε μετά από μόλυνση με στέλεχος της γρίπης των πτηνών

Ένα 11χρονο κορίτσι στην Καμπότζη πέθανε αφού μολύνθηκε από ένα στέλεχος γρίπης των πτηνών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Ήταν η πρώτη γνωστή ανθρώπινη λοίμωξη με το στέλεχος H5N1 στη χώρα από το 2014, δήλωσε ο υπουργός Υγείας, Mam Bunheng.

Το κορίτσι από την επαρχία Veng Veng, ανατολικά της πρωτεύουσας, Πνομ Πενχ, διαγνώστηκε με γρίπη πτηνών αφού αρρώστησε με υψηλό πυρετό και βήχα στις 16 Φεβρουαρίου, ανέφερε η δήλωση. Όταν η κατάστασή της επιδεινώθηκε, μεταφέρθηκε στο Εθνικό Παιδικό Νοσοκομείο στην Πνομ Πενχ για θεραπεία, αλλά πέθανε την Τετάρτη (22/2), ανέφερε το υπουργείο Υγείας.

Από τις αρχές του περασμένου έτους, η γρίπη των πτηνών έχει καταστρέψει τις καλλιέργειες σε όλο τον κόσμο, οδηγώντας σε θάνατο πάνω από 200 εκατομμύρια πουλιά λόγω της νόσου ή των μαζικών σφαγών, δήλωσε πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία των Ζώων. Ο ΠΟΥ νωρίτερα αυτό το μήνα σημείωσε την εξάπλωση της γρίπης H5N1 στα θηλαστικά, αλλά δήλωσε ότι ο κίνδυνος για τους ανθρώπους παραμένει χαμηλός.

Η H5N1 είχε εξαπλωθεί μεταξύ των πουλερικών και των άγριων πτηνών για 25 χρόνια, δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, Tέντρος Γκεμπρεγέσους, αλλά οι πρόσφατες αναφορές για λοιμώξεις σε βίδρες και θαλάσσιους ελέφαντες «πρέπει να παρακολουθούνται στενά».

Προς το παρόν, ο ΠΟΥ αξιολογεί τον κίνδυνο για τον άνθρωπο χαμηλό, και από τότε που το H5N1 εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1996, υπήρξε μόνο σπάνια και μη διατεταγμένη μετάδοση του στελέχους μεταξύ των ανθρώπων. Οι άνθρωποι που έχουν μολυνθεί από τη γρίπη των πτηνών στο παρελθόν εργάζονταν συνήθως σε πτηνοτροφεία ή είχαν στενή επαφή με μολυσμένα πτηνά.

Οι υγειονομικές αρχές της Καμπότζης προέτρεψαν τους ανθρώπους στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας να μην έρχονται σε επαφή με νεκρά ή άρρωστα ζώα και πτηνά και να επικοινωνούν σε μια τηλεφωνική γραμμή αν υποψιάζονται ότι καποιος έχει μολυνθεί από την ασθένεια.