ΚΟΣΜΟΣ

Ντοκιμαντέρ αμφισβητεί τη δολοφονία του Τζον Λένον

Ντοκιμαντέρ αμφισβητεί τη δολοφονία του Τζον Λένον
Αρχείου AP

Έρευνα θέτει υπό αμφισβήτηση τη δολοφονία του John Lennon στη Νέα Υόρκη και αναβιώνει θεωρίες συνωμοσίας για την ταυτότητα του δολοφόνου και την εμπλοκή ακόμα και της CIA

Μια τριετής έρευνα για τη δολοφονία του John Lennon έχει αποκαλύψει μια σειρά από εξαιρετικές ασυνέπειες - συμπεριλαμβανομένης της πρότασης ότι οι ντετέκτιβ που τη χειρίστηκαν μπορεί να έχουν παρεξηγήσει θεμελιωδώς πώς συνέβη ο πυροβολισμός, όπως αποκαλύπτει σε δημοσίευμά της, η Daily Mail.

Ο Βρετανός συγγραφέας και τηλεοπτικός παραγωγός David Whelan εξέτασε εξαντλητικά τον θανατηφόρο πυροβολισμό του Lennon στις 8 Δεκεμβρίου 1980, καθώς αυτός και η σύζυγός του Yoko Ono επέστρεφαν στο σπίτι τους στο κτίριο Dakota με θέα στο Central Park της Νέας Υόρκης.

Ο Whelan έχει ανακαλύψει έναν θησαυρό εγγράφων που σχετίζονται με τη δολοφονία, συμπεριλαμβανομένης της «λίστας θανάτου» του ενόπλου Mark Chapman η οποία, εκτός από τον πρώην Beatle, περιελάμβανε επίσης τον Marlon Brando και την πρώην Πρώτη Κυρία Jackie Kennedy Onassis.

Και είναι ενδιαφέρον ότι η έρευνα του Whelan για ένα επερχόμενο βιβλίο σχετικά με τον θάνατο του πρώην Beatle έχει εγείρει μια σειρά ερωτημάτων σχετικά με το πώς ακριβώς έγινε η δολοφονία - και γιατί.

Ο Whelan, έχει μιλήσει με βασικά πρόσωπα που εμπλέκονται στην υπόθεση όπως τον χειρουργό που ανέλαβε Λένον και δύο νοσοκόμες που βοήθησαν.

Η εκδοχή της εισαγγελίας για τα γεγονότα, που έγινε δεκτή από τα δικαστήρια, ήταν ότι ο διαταραγμένος και μοναχικός Chapman περίμενε τον Lennon και πυροβόλησε πέντε φορές, τέσσερις από τις σφαίρες βρήκαν το θύμα στην πλάτη.

Αντ 'αυτού, οι μάρτυρες του Whelan κάνουν λόγο για θανατηφόρους πυροβολισμούς στο στήθος του Lennon και όχι στην πλάτη.

Άλλα στοιχεία που σταχυολόγησε ο Whelan σχετικά με εκείνους που μπορεί να επηρέασαν τον Chapman τον οδήγησαν να αναρωτηθεί αν ο νεαρός άνδρας θα μπορούσε ακόμη και να είχε «προετοιμαστεί» για τη δολοφονία μέσω χειραγώγησης ή ακόμα και ύπνωσης από ισχυρούς υποστηρικτές με δεσμούς με παραθρησκευτικές οργανώσεις ή ακόμα και με τη CIA.

Ωστόσο, ο συνταξιούχος επικεφαλής ντετέκτιβ του NYPD, Ron Hoffman, σε μια ηχογραφημένη συνέντευξη με τον Whelan, ισχυρίστηκε ότι ο Lennon πρέπει να πυροβολήθηκε στην πλάτη και όχι μπροστά, δηλώνοντας: «Είναι αδύνατο επειδή αυτός (ο Lennon) περπατούσε στις σκάλες μπροστά από τη Yoko».

Αλλά αυτό από μόνο του εγείρει ένα άλλο ερώτημα, λέει ο Whelan.

Οι αυτόπτες μάρτυρες συμφωνούν για το πού στεκόταν ο Chapman: ακριβώς στην είσοδο της στοάς , αρκετά μέτρα από αυτά τα σκαλοπάτια και αν ο Λένον ανέβαινε τα σκαλιά θα ήταν εκτός οπτικού πεδίου του Chapman. Αυτό βάζει στο κάδρο το ενδεχόμενο και 2ου σκοπευτή.

Ο κ. Whelan είπε: «Όπως και στην περίπτωση του John F Kennedy, απλά δεν μπορείς να πυροβοληθείς μπροστά από πίσω».

Ο Whelan αμφισβήτησε επίσης την ανάμνηση του ίδιου του Chapman από τα γεγονότα της νύχτας.

«Δεν μπορούσε να καταλάβει με συνέπεια γιατί ένιωθε υποχρεωμένος να πυροβολήσει τον John Lennon – ο Chapman δεν θυμόταν να τράβηξε το όπλο ή να στόχευσε», δήλωσε ο Whelan.

Το μόνο που μπορούσε να θυμηθεί ήταν μια φωνή στο κεφάλι του που έλεγε "κάν' το, κάν' το". Ο υπολοχαγός του NYPD, Arthur O'Connor, δήλωσε ότι ο Chapman εμφανίστηκε «προγραμματισμένος» τη νύχτα που πυροβόλησε τον Lennon.

Ο Chapman, ακόμα και τώρα, είναι ανένδοτος ότι πυροβόλησε τον John Lennon τέσσερις φορές στην πλάτη του.

Αν και πραγματοποιήθηκε νεκροψία στο σώμα του Λένον, η αυτοψία έγινε από τον αμφιλεγόμενο επικεφαλής ιατρικό σύμβουλο της Νέας Υόρκης, Έλιοτ Γκρος, και η έκθεσή του δεν κυκλοφόρησε ποτέ στο κοινό.

Ο Γκρος είχε τη φήμη ότι διηύθυνε ένα χαοτικό γραφείο και αργότερα ερευνήθηκε για ισχυρισμούς ανάρμοστης συμπεριφοράς, παραπλανητικές αιτίες θανάτου και συγκάλυψη αποδεικτικών στοιχείων αστυνομικής βίας. Απολύθηκε το 1987, αν και αργότερα απαλλάχθηκε από 11 κατηγορίες αμέλειας, ανάρμοστης συμπεριφοράς και ανικανότητας.

Ο Whelan ισχυρίζεται ότι οι βασικές πληροφορίες γύρω από τη δολοφονία «αποσιωπήθηκαν» από το NYPD και το γραφείο του Περιφερειακού Εισαγγελέα, συμπεριλαμβανομένων 122 αγνώστων χαπιών που βρέθηκαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου του Chapman, τα οποία υποτίθεται ότι στάλθηκαν σε εργαστήριο για ανάλυση ναρκωτικών. Τα αποτελέσματα δεν αποκαλύφθηκαν ποτέ.

Έχοντας λάβει το πρωτότυπο σημειωματάριο του ντετέκτιβ Χόφμαν και άλλα έγγραφα που σχετίζονται με την υπόθεση, ο Whelan επεσήμανε ότι κανένας αυτόπτης μάρτυρας, συμπεριλαμβανομένης της Γιόκο Όνο, δεν είδε τον Λένον να πυροβολείται από τον Chapman .

Η ακριβής τοποθεσία της Ono όταν πυροβολήθηκε ο John έχει αλλάξει αρκετές φορές, μέσω διαφόρων καταθέσεων μαρτύρων εκείνη την εποχή.

Αναμφίβολα θα είχαν προκύψει πολύ περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τον Chapman και τη δολοφονία -και τα αποδεικτικά στοιχεία που εξετάστηκαν- στο δικαστήριο, αλλά δεν διεξήχθη ποτέ δίκη - και αυτό από μόνο του είναι ύποπτο, σύμφωνα με τον κ. Whelan.

Ο Τσάπμαν, τώρα 67 ετών, κατέθεσε αίτηση για υπό όρους αποφυλάκισης το 2000 κι αφού είχε εκτίσει ποινή κάθειρξης 20 ετών, το μεγαλύτερο μέρος της οποίας στην απομόνωση για δική του προστασία, αν και η σύζυγός του Γκλόρια, η οποία ζει στη Χαβάη, τον επισκεπτόταν τακτικά.

Από το 2000, το συμβούλιο αποφυλάκισης αρνείται την αποφυλάκιση του Chapman κάθε δύο χρόνια, συνολικά δώδεκα φορές. Πριν από την πρώτη ακρόαση για την αποφυλάκισή του, η Γιόκο Όνο έγραψε στο διοικητικό συμβούλιο ζητώντας να παραμείνει πίσω από τα κάγκελα για το υπόλοιπο της ζωής του.

Με πληροφορίες από DailyMail