ΚΟΣΜΟΣ

Ολλανδία: Κατέρρευσε η κυβέρνηση συνασπισμού του Μαρκ Ρούτε λόγω του μεταναστευτικού

O Mαρκ Ρούτε
O Mαρκ Ρούτε
ΑΡ

Ολλανδία: Ο Μαρκ Ρούτε διεξάγει τρεις ημέρες συνομιλιών για να προσπαθήσει να σώσει τον συνασπισμό του που κατέρρευσε λόγω της διαφωνίας για το μεταναστευτικό

Η ολλανδική κυβέρνηση κατέρρευσε εξαιτίας της διαφωνίας μεταξύ των κομμάτων του συνασπισμού σχετικά με τις πολιτικές ασύλου, δήλωσε ο πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε. Τα τέσσερα μέρη δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε συμφωνία στις συνομιλίες κρίσης υπό την προεδρία του Ρούτε την Παρασκευή (7/7).

Η κυβέρνηση συγκροτήθηκε πριν από ενάμιση χρόνο, αλλά τα κόμματα αντιπαρατίθενται για το μεταναστευτικό εδώ και αρκετό καιρό. Τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι νέες εκλογές θα διεξαχθούν πιθανότατα τον Νοέμβριο.

Το συντηρητικό κόμμα VVD του Ρούτε προσπαθούσε να περιορίσει τη ροή των αιτούντων άσυλο, μετά από μια διαμάχη πέρυσι σχετικά με τα υπερπλήρη κέντρα μετανάστευσης. Οι μικρότεροι εταίροι του στο συνασπισμό αντιτάχθηκαν στα σχέδιά του.

Ο Ρούτε επιβεβαίωσε την κατάρρευση της κυβέρνησης κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου το απόγευμα της Παρασκευής, μετά τη διεξαγωγή έκτακτης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Είπε ότι θα παραδώσει την παραίτησή του στον βασιλιά Γουλιέλμο-Αλέξανδρο σήμερα Σάββατο (8/7).

Ωστόσο, ο Ρούτε πρόσθεσε ότι οι υπουργοί θα συνεχίσουν το έργο τους ως υπηρεσιακό υπουργικό συμβούλιο ενόψει των νέων εκλογών. Οι αιτήσεις ασύλου στην Ολλανδία αυξήθηκαν κατά πάνω από το ένα τρίτο πέρυσι σε 47.000 και τα κυβερνητικά στοιχεία ανέφεραν νωρίτερα φέτος ότι αναμένουν περίπου 70.000 αιτήσεις το 2023.

Αυτή την εβδομάδα ο Ρούτε προσπάθησε να εφαρμόσει ένα σχέδιο που περιελάμβανε περιορισμό στον αριθμό των συγγενών προσφύγων πολέμου που επιτρέπεται να εισέλθουν στην Ολλανδία σε μόλις 200 άτομα το μήνα. Αλλά οι μικρότεροι εταίροι του συνασπισμού, η Χριστιανική Ένωση, ένα κόμμα υπέρ της οικογένειας, και το κοινωνικά φιλελεύθερο D66 ήταν σθεναρά αντίθετοι.

«Η απόφαση ήταν πολύ δύσκολη για εμάς», είπε ο στους δημοσιογράφους καθώς ανακοίνωσε την παραίτηση του υπουργικού συμβουλίου του. Οι διαφορές στις απόψεις μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού ήταν «ασυμβίβαστες», πρόσθεσε.

«Όλα τα μέρη έκαναν μεγάλες προσπάθειες για να βρουν μια λύση, αλλά οι διαφορές σχετικά με τη μετανάστευση είναι δυστυχώς αδύνατο να γεφυρωθούν». Μια συμβιβαστική πρόταση, γνωστή ως «φρένο έκτακτης ανάγκης», η οποία θα ενεργοποιούσε τους περιορισμούς μόνο σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης εισροής μεταναστών, δεν ήταν αρκετή για να σώσει την κυβέρνηση.

«Τα τέσσερα κόμματα αποφάσισαν ότι δεν μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη μετανάστευση», δήλωσε ο εκπρόσωπος της Χριστιανικής Ένωσης Τιμ Κούιζστεν. «Ως εκ τούτου αποφάσισαν να τερματίσουν αυτή την κυβέρνηση». Ο κ. Ρούτε, 56 ετών, είναι ο μακροβιότερος πρωθυπουργός της χώρας και βρίσκεται στη θέση του από το 2010. Η σημερινή κυβέρνηση -η οποία ανέλαβε καθήκοντα τον Ιανουάριο του 2022- είναι ο τέταρτος συνασπισμός του.

Δέχτηκε πιέσεις για τη μετανάστευση λόγω της ανόδου ακροδεξιών κομμάτων όπως το PVV του Geert Wilders. Το Κίνημα Αγρότη-Πολίτη (BBB), όπως ονομάζεται το κόμμα διαμαρτυρίας των αγροτών, το οποίο έγινε το μεγαλύτερο κόμμα στην Άνω Βουλή του κοινοβουλίου μετά από μια εκλογική νίκη-σοκ τον Μάρτιο, δήλωσε ότι δεν θα υπηρετήσει σε καμία μελλοντική κυβέρνηση υπό την ηγεσία του Ρούτε.