ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Καθηλωμένα όλα τα Boeing 737 Max 9 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα

ΗΠΑ: Καθηλωμένα όλα τα Boeing 737 Max 9 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα

Η απόφαση έρχεται μετά το σοκαριστικό περιστατικό σε πτήση της Alaska Airlines, όπου αποκολλήθηκε μέρος της πόρτας του αεροσκάφους ενώ ήταν στον αέρα

Την απόφαση να παραμείνουν καθηλωμένα τα Boeing 737 Max 9 μέχρι να ολοκληρωθεί η έρευνα που αφορά στη διενέργεια ελέγχων για την ασφάλεια τους έλαβε η αμερικανική κυβέρνηση.

Η απόφαση έρχεται μετά το σοκαριστικό περιστατικό σε αεροσκάφος της Alaska Airlines, όπου εν πτησει αποκολλήθηκε μέρος της πόρτας του αεροσκάφους.

Ο υπουργός Μεταφορών Πιτ Μπούτιγκιγκ δήλωσε ότι προκειμένου να ενταχθούν στα δρομολόγια και πάλι τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, «Πρέπει να είναι 100% ασφαλές». Δεν έκανε σαφές ωστόσο το χρονικό διάστημα μέσα στο οποίο θα ολοκληρωθεί η έρευνα.

Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της Βoeing, Ντέιβ Κάλχουν, περιέγραψε το περιστατικό ως "ποιότητα διαφυγής", δηλαδή πως υπήρξε κάποια αστοχία στον ποιοτικό έλεγχο του αεροπλάνου, το οποίο βρισκόταν σε υπηρεσία μόλις οκτώ εβδομάδες πριν από το ατύχημα.

Μιλώντας στο CNBC, ο Κάλχουν δήλωσε πως υπάρχουν ακόμα ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν σχετικά με το πώς συνέβη το περιστατικό.

Νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο Κάλχουν παραδέχτηκε ότι το περιστατικό οφείλεται σε λάθος της εταιρίας, μετά το οποίο η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ (FAA) καθήλωσε όλο τον στόλο των Boeing της Alaska Airlines το Σάββατο που τοποθετήθηκαν με το ίδιο βύσμα πόρτας.

Το βύσμα της πόρτας είναι ένα κομμάτι ατράκτου, με παράθυρο, το οποίο τοποθετείται στο σημείο όπου θα υπήρχε μία έξοδος κινδύνου, ανάλογα με το τι ζητάει η εκάστοτε αεροπορική εταιρεία για την διαμόρφωση του αεροσκάφους.