ΚΟΣΜΟΣ

Boeing: Παραδέχθηκε για πρώτη φορά κατασκευαστικό σφάλμα - «Αναγνωρίζουμε το λάθος μας»

To τμήμα που αποκολλήθηκε από αεροσκάφος της Boeing
To τμήμα που αποκολλήθηκε από αεροσκάφος της Boeing
ΑΡ

Ο διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Κάλχουν, αναγνώρισε λάθη στην κατασκευή των αεροπλάνων την ώρα που πάνω από 170 αεροσκάφη παραμένουν καθηλωμένα 

Το αφεντικό της Boeing παραδέχτηκε ότι ο κολοσσός της αεροναυπηγικής έφταιγε που ένα από τα αεροσκάφη του υπέστη αποκόλληση πόρτας λίγο μετά την απογείωση του στις ΗΠΑ. Κανείς δεν τραυματίστηκε όταν η αχρησιμοποίητη πόρτα καμπίνας αποκολλήθηκε κατά την πτήση της Alaska Airlines από το Πόρτλαντ του Όρεγκον την Παρασκευή,το θέμα ωστόσο πήρε τεράστιες διαστάσεις.

Οι ΗΠΑ έχουν καθηλώσει 171 από τα αεροσκάφη Boeing 737 Max 9 μετά το συμβάν. Την Τρίτη, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Boeing, Ντέιβ Καλχούν, δήλωσε ότι η εταιρεία «αναγνωρίζει το λάθος».

Το «βύσμα» της πόρτας που αποκολλήθηκε από το αεροσκάφος ζύγιζε 27 κιλά και χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσει μια έξοδο κινδύνου που ήταν ενσωματωμένη στο αεροπλάνο. Το χαμένο τμήμα ανασύρθηκε στη συνέχεια από τον κήπο ενός δασκάλου στο Πόρτλαντ, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας Μεταφορών των ΗΠΑ (NTSB).

Ο ίδιος τόνισε ότι η εταιρεία θα διασφαλίσει ότι ένα ανάλογο ατύχημα όπως η αποκόλληση της πόρτας στον αέρα «δεν θα συμβεί ποτέ ξανά. » Πρόκειται για την πρώτη δημόσια παραδοχή σφάλματος από την Boeing από τη στιγμή που σημειώθηκε το ατύχημα.

Ο Καλχούν είπε ότι «συγκλονίστηκε μέχρι το κόκκαλο» από το ατύχημα, το οποίο αναζωπύρωσε την πίεση στην Boeing πέντε χρόνια σχεδόν μετά την κρίση περί ασφάλειας των αεροσκαφών που είχαν πυροδοτήσει θανατηφόρα δυστυχήματα στην Ινδονησία και την Αιθιοπία.

«Θα προσεγγίσουμε αυτό το πρόβλημα ως το το νούμερο ένα, αναγνωρίζοντας το λάθος μας», είπε ο Κάλχουν στους υπαλλήλους, σύμφωνα με ένα απόσπασμα που έδωσε στη δημοσιότητα η Boeing. «Θα το προσεγγίσουμε 100% και με πλήρη διαφάνεια σε κάθε βήμα».

Η Alaska Airlines (ALK.N) και η United Airlines (UAL.O), οι δύο αερομεταφορείς των ΗΠΑ που χρησιμοποιούν τα συγκεκριμένα αεροσκάφη, βρήκαν χαλαρά εξαρτήματα, εγείροντας φόβους ότι ένα τέτοιο περιστατικό θα μπορούσε να είχε ξανασυμβεί.