ΚΟΣΜΟΣ

Ανάλυση: Η Δύση απέτυχε να περιορίσει τον πόλεμο στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για την ιρανική απάντηση

Ανησυχίες για την κρίση στη Μέση Ανατολή
Ανησυχίες για την κρίση στη Μέση Ανατολή
ΑΡ

Oι επιθέσεις ΗΠΑ και Βρετανίας σήμερα το πρωί (12/1) σε θέσεις των Xoύθι, αντικατοπτρίζουν την αποτυχία της Δύσης να περιορίσει τον πόλεμο, εξηγεί ο Αμερικανός ανταποκριτής του Sky News Μαρκ Στόουν.

Τα πλήγματα εναντίον εγκαταστάσεων των ανταρτών Χούθι στην Υεμένη που εξαπέλυσαν οι ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας με τη στήριξη συμμαχικών χωρών, δείχνουν ότι η Δύση απέτυχε να συγκρατήσει την κρίση - και η περιοχή είναι προετοιμασμένη για την απάντηση του Ιράν

Ο Αμερικανός ανταποκριτής Μαρκ Στόουν λέει οτι η ευρύτερη περιοχή, που βρίσκεται εδώ και καιρό στην κόψη του ξυραφιού, είναι τώρα προετοιμασμένη για το πώς θα αντιδράσουν το Ιράν και οι Χούθι και οτι δεν είναι σαφές ποιες παράπλευρες ζημιές προκάλεσαν τα χτυπήματα.

«Το πρώτο πράγμα που είδαμε σήμερα είναι ότι η δυτική προσπάθεια να περιορίσει μια κρίση στη Μέση Ανατολή δεν απέδωσε», λέει ο Στόουν. Αναφέρεται στις συμπλοκές με τη Χεζμπολάχ στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ και τις επιθέσεις αντιπροσώπων του Ιράν κατά των αμερικανικών δυνάμεων στην περιοχή, καθώς και τα χτυπήματα των Χούθι σε πλοία.

«Αν συμπεριλάβουμε όλα αυτά τα μέτωπα είναι σαφές ότι η προσπάθεια να μην επεκταθεί η κρίση δεν λειτούργησε» επισημαίνει. Αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε στον Στόουν ότι τα χτυπήματα έγιναν σήμερα το πρωί με την προσδοκία ότι θα υποβαθμίσουν σημαντικά την ικανότητα των Χούθι να επιτίθενται σε εμπορικά πλοία.

Δεν είναι ακόμη σαφές ακόμη τι ακριβώς χτυπήθηκε, με τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο να λένε ότι έπληξαν θέσεις εκτόξευσης drones και πυραύλων. «Δεν ξέρουμε τι παράπλευρη ζημιά υπήρξε. Εάν υπάρχει παράπλευρη ζημία τότε αυτό θα είναι πράγματι ανησυχητικό» λέει ο ανταποκριτής. «Επίσης δεν γνωρίζουμε πώς θα αντιδράσουν οι Χούθι και το Ιράν σε όλα αυτά, έτσι μια περιοχή που βρισκόταν έντονα στο μάτι του κυκλώνα, επανέρχεται στο προσκήνιο για άλλη μια φορά».