Τα... σκουριασμένα νερά της Αλάσκας - Πώς εξηγείται το αλλόκοτο πορτοκαλί χρώμα

Ανησυχία για το περίεργο φαινόμενο στην Αλάσκα 
Τα... σκουριασμένα νερά της Αλάσκας - Πώς εξηγείται το αλλόκοτο πορτοκαλί χρώμα
1'

Ποτάμια και ρυάκια που γίνονται πορτοκαλί στην Αλάσκα προκαλούν το ενδιαφέρον των επιστημόνων, αλλά και την ανησυχία καθώς η απόψυξη μπορεί να οδηγήσει σε μόνιμες αρνητικές συνέπειες.

Για πρώτη φορά, μια ομάδα ερευνητών από την Υπηρεσία Εθνικού Πάρκου, τη Γεωλογική Υπηρεσία των ΗΠΑ, το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Davis, και άλλα ιδρύματα κατέγραψαν και έλαβαν δείγματα από ορισμένα από τα νερά, εντοπίζοντας 75 τοποθεσίες σε μια περιοχή μεγέθους Τέξας στη βόρεια Αλάσκα, στην οροσειρά Brooks Range.

Αυτά τα ποτάμια και ρέματα θα μπορούσαν να έχουν σημαντικές επιπτώσεις στο πόσιμο νερό και την αλιεία στις λεκάνες απορροής της Αρκτικής καθώς το κλίμα αλλάζει, δήλωσαν οι ερευνητές.

«Όσο περισσότερο πετούσαμε τριγύρω, αρχίσαμε να παρατηρούμε όλο και περισσότερα πορτοκαλί ποτάμια και ρυάκια», δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Jon O'Donnell, οικολόγος του Δικτύου Καταγραφής και Παρακολούθησης της Αρκτικής του NPS. «Υπάρχουν ορισμένες τοποθεσίες που μοιάζουν σχεδόν με γαλακτώδη χυμό πορτοκαλιού. Αυτά τα πορτοκαλί ρέματα μπορεί να είναι προβληματικά τόσο από την άποψη ότι είναι τοξικά, αλλά μπορεί επίσης να εμποδίζουν τη μετανάστευση των ψαριών σε περιοχές αναπαραγωγής».

Μια υπόθεση είναι ότι το μόνιμο στρώμα πάγου, το οποίο είναι ουσιαστικά παγωμένο έδαφος, αποθηκεύει μέταλλα και καθώς το κλίμα θερμαίνεται, τα μεταλλεύματα που κάποτε ήταν κλειδωμένα εκτίθενται στο νερό και το οξυγόνο, με αποτέλεσμα την απελευθέρωση οξέων και μετάλλων.

Ροή Ειδήσεων Δημοφιλή