ΚΟΣΜΟΣ

Δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη

Δημοτικές εκλογές στη Δυτική Όχθη

Ανοιξαν στις 07.00 τοπική ώρα (08.00 ώρα Ελλάδος) τα εκλογικά τμήματα στη Δυτική Όχθη για τις δημοτικές εκλογές, τις πρώτες παλαιστινιακές εκλογές που διεξάγονται μετά τις βουλευτικές του 2006.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σε εκείνη την εκλογική αναμέτρηση είχε επικρατήσει η ισλαμιστική Χαμάς στη Γάζα, η οποία μποϊκοτάρει τις σημερινές εκλογές.

Η ψηφοφορία περιορίζεται στη Δυτική Όχθη, σε 91 από τους 353 δήμους, οι οποίοι στην πλειοψηφία τους βρίσκονται στο βόρειο τμήμα του εδάφους. Όπως ανακοίνωσε η κεντρική εκλογική επιτροπή, οι έδρες έχουν ήδη εξασφαλιστεί σε 181 τοποθεσίες, όπου υπάρχει μόνο μια λίστα, ενώ οι υπόλοιπες θα οριστούν αργότερα λόγω έλλειψης λίστας υποψηφίων.

Σχεδόν 900 εκλογικά τμήματα θα μείνουν ανοιχτά έως τις 19.00 τοπική ώρα. Συνολικά σχεδόν 4.700 υποψήφιοι, εκ των οποίων το 25% γυναίκες, σε τουλάχιστον 300 λίστες, διεκδικούν την ψήφο μισού εκατομμυρίου εκλογέων για σχεδόν 1.000 έδρες, σύμφωνα με την επιτροπή. Στη Χεβρώνα, στο νότο, μια από τις λίστες έχει μόνο γυναίκες υποψήφιες.

Δεδομένου ότι δεν συμμετέχει στις εκλογές η Χαμάς, η οποία ελέγχει την πλειοψηφία στο Νομοθετικό Συμβούλιο (Κοινοβούλιο), η αναμέτρηση επικεντρώνεται μεταξύ των υποψηφίων της Φάταχ, ανεξάρτητων και μελών διαφόρων αριστερών κομμάτων όπως το Λαϊκό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης και το Δημοκρατικό Μέτωπο για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης.

Διαβάστε επίσης:

Ισραήλ: «Νόμιμοι» 3 εβραϊκοί οικισμοί στη Δυτική Όχθη

Ξανά κατεδαφίζει χωριά Παλαιστινίων το Ισραήλ