ΚΟΣΜΟΣ

Αποκάλυψη-σοκ για την αμύθητη περιουσία του Κινέζου πρωθυπουργού

Αποκάλυψη-σοκ για την αμύθητη περιουσία του Κινέζου πρωθυπουργού

Ένα δημοσίευμα -βόμβα των New York Times ήρθε να «ταράξει» τον ισχυρό άνδρα του Πεκίνου, Γουέν Τζιαμπάο.

Η αμερικανική εφημερίδα αποκάλυψε λίγο πριν την αλλαγή «φρουράς» στην κινεζική ηγεσία πως ο Τζιαμπάο και η οικογένειά του έχουν αποκτήσει αμύθητη περιουσία, ύψους 2,7 δις. δολαρίων(!)

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, σε μια άκρως ασυνήθιστη για την Κίνα κίνηση, απάντησε με αγωγές και δημόσια διάψευση.

Μάλιστα, λίγο μετά τη δημοσίευση του ρεπορτάζ, οι κινεζικές Αρχές μπλόκαραν την πρόσβαση στην κινεζική έκδοση της εφημερίδας στο Διαδίκτυο, όπως επίσης και την αναζήτηση του συγκεκριμένου θέματος.

Σύμφωνα με τους New York Times, οι στενοί συγγενείς του Τζιαμπάο, όπως ο γιος, η κόρη, και ο αδερφός του, έχουν πλουτίσει κατά τη διάρκεια της θητείας του. Μέχρι και η μητέρα του Κινέζου πρωθυπουργού έχει στη διάθεσή της περιουσία ύψους 120 εκατ. δολαρίων!

Όσον αφορά τους συγγενείς του, σύμφωνα με την εφημερίδα, είχαν συσσωρευμένα μερίδια σε τράπεζες, κοσμηματοπωλεία, τουριστικά θέρετρα, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και έργων υποδομής, μέσω offshore εταιριών.

Παρόλα αυτά δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό αν οι πολιτικές αποφάσεις που πήρε κατά τη διάρκεια της θητείας του ο 70χρονος πρωθυπουργός οδήγησαν τελικά στο να πλουτίσει ο ίδιος και οι συγγενείς του, ωστόσο η έρευνα «δείχνει» ότι πολλά από τα πλούτη του προέρχονται από τομείς της οικονομίας τους οποίους ήλεγχε ο ίδιος.