ΚΟΣΜΟΣ

HRW: Αποδείξεις βασανισμών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας

HRW: Αποδείξεις βασανισμών από τις συριακές δυνάμεις ασφαλείας

Στοιχεία που αποδεικνύουν ότι οι δυνάμεις ασφαλείας στη Συρία έχουν βασανίσει κρατούμενους έχει στα χέρια της η οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).


Τα στοιχεία αυτά είναι έγγραφα και εργαλεία βασανιστηρίων, που βρέθηκαν στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας στην πόλη Ράκα της Συρίας.

«Στα γραφεία των υπηρεσιών ασφαλείας της συριακής κυβέρνησης είδαμε έγγραφα, κελιά, αίθουσες ανακρίσεων και εργαλεία βασανιστηρίων που αποδεικνύουν τις καταγγελίες για βασανιστήρια των πρώην κρατουμένων, από την αρχή της εξέγερσης στη Συρία», δήλωσε ο Ναντίμ Χούρι εκπρόσωπος της οργάνωσης.

Ανάμεσα στα εργαλεία που βρέθηκαν ήταν και αρκετά «bsat al-reeh», σε μορφή σταυρού, τα οποία χρησιμοποιούνται για να ακινητοποιούν, να τεντώνουν και να στρίβουν τα άκρα.

Πρώην κρατούμενος περιέγραψε στο Παρατηρητήριο πως ο ίδιος και ο αδελφός του βασανίστηκαν με διαφορετικούς τρόπους. «Του έκαναν ηλεκτροσόκ για τρεις με τέσσερις ώρες και μετά τον έβαλαν στην απομόνωση. Με ανάγκασαν να ακούω τις κραυγές του αδελφού μου. Αυτό ήταν χειρότερο από το να με χτυπούσαν», περιέγραψε ο 24χρονος Άχμεντ. «Ήθελαν να τους πω ποιός διαδήλωνε μαζί μου», πρόσθεσε.

Το Παρατηρητήριο το οποίο έχει καταγγείλει παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων τόσο από το καθεστώς της Δαμασκού όσο και από τους αντάρτες, κάλεσε τις οργανώσεις της αντιπολίτευσης που ελέγχουν την πόλη να προστατεύσουν τις αποδείξεις για βασανιστήρια και αυθαίρετες κρατήσεις στα τοπικά γραφεία των δυνάμεων ασφαλείας.

«Η καταστροφή ή η λανθασμένη χρήση αυτών των εγγράφων και των αντικειμένων θα μειώσει την πιθανότητα να προσαχθούν ενώπιον της δικαιοσύνης οι υπεύθυνοι τόσο σοβαρών εγκλημάτων», υπογραμμίζει η οργάνωση.