ΚΟΣΜΟΣ

Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών στην Κίνα

Ένα νέο κρούσμα της γρίπης των πτηνών H7N9 –μια γυναίκα 61 ετών– καταγράφηκε σήμερα στο βόρειο τμήμα της Κίνας, όπως μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της χώρας Νέα Κίνα.

Η γυναίκα, από την πόλη Λανγκφάνγκ της επαρχίας Χέμπεϊ, εμφάνισε πυρετό και βήμα την 10η Ιουλίου πριν διαγνωστεί τέσσερις ημέρες αργότερα με οξεία πνευμονία, διευκρίνισε το πρακτορείο, που επικαλέστηκε μια ανακοίνωση της υπηρεσίας υγείας του δήμου του Πεκίνου.

Η ασθενής, η οποία νοσηλεύεται σε ένα νοσοκομείο του Πεκίνου, συνήθιζε να αγοράζει λαχανικά από μια αγορά όπου συχνά πωλούνται επίσης ζωντανά πουλερικά. Ως τώρα, τα εννέα μέλη της οικογένειας της γυναίκας που είχαν στενή επαφή μαζί της δεν έχουν εμφανίσει συμπτώματα του ιού.

Τα πρώτα ανθρώπινα κρούσματα του H7N9 είχαν καταγραφεί στα τέλη του Μαρτίου. Έκτοτε, έχει επιβεβαιωθεί πως έχουν προσβληθεί 132 άνθρωποι στην Κίνα, εκ των οποίων οι 43 έχασαν τη ζωή τους ως τα τέλη του Ιουνίου, σύμφωνα με έναν επίσημο απολογισμό των κινεζικών υγειονομικών αρχών.

Αν και ο αριθμός των νέων κρουσμάτων έχει μειωθεί τελευταία, οι ειδικοί παραμένουν σε επιφυλακή καθώς φοβούνται ότι ο ιός θα μπορούσε να μεταλλαχθεί σε μια μορφή εύκολα μεταδόσιμη μεταξύ ανθρώπων δημιουργώντας τον κίνδυνο πανδημίας.

Πάντως χθες κρατικά κινεζικά ΜΜΕ ανέφεραν ότι μια Κινέζα η οποία είχε περάσει πέντε εβδομάδες στην εντατική μετά την προσβολή της από τον H7N9 έφερε στον κόσμο ένα κορίτσι, γέννηση που χαρακτηρίστηκε «θαύμα» από τον κινεζικό Τύπο.