ΚΟΣΜΟΣ

Οι ΗΠΑ απέλασαν 3 διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Οι ΗΠΑ απέλασαν 3 διπλωμάτες της Βενεζουέλας

Συνέχεια στην ένταση ΗΠΑ-Βενεζουέλας έδωσε η Ουάσινγκτον με την απέλαση του επιτετραμμένου του Καράκας στην αμερικανική πρωτεύουσα.


Η Βενεζουέλα ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι οι ΗΠΑ απέλασαν τον επιτετραμμένο της στην Ουάσινγκτον μαζί με δύο ακόμα πολίτες της, σε αντίποινα για την απέλαση τριών διπλωματών της πρεσβείας των ΗΠΑ στο Καράκας.

Η κυβέρνηση της Βενεζουέλας «αντιτίθεται στην απέλαση του επιτετραμμένου της μπολιβαριανής δημοκρατίας της Βενεζουέλας στην Ουάσινγκτον Καλίστο Ορτέγκα Ρίος και της δεύτερης γραμματέως της πρεσβείας Μόνικα Σάντσες, και της Μαρισόλ Γκουτιέρεθ, συμβούλου στο Χιούστον», ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της Βενεζουέλας.

Από τη μεριά του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ επιβεβαίωσε τις απελάσεις, λέγοντας ότι οι διπλωμάτες είχαν 48 ώρες στη διάθεσή τους για να εγκαταλείψουν τη χώρα.

«Είναι λυπηρό που η κυβέρνηση της Βενεζουέλας αποφάσισε να απελάσει Αμερικανούς αξιωματούχους με αβάσιμους ισχυρισμούς, κάτι που απαιτεί πράξη αντιποίνων», διευκρίνισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Μεταξύ των Αμερικανών διπλωματών που απελάθηκαν από το Καράκας ήταν η επιτετραμμένη Κέλι Κίντερλινγκ. Και οι τρεις κατηγορούνται για οικονομικό σαμποτάζ, δολιοφθορά σε μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας και κατασκοπεία που διέπραξαν σε συνεργασία με την αντιπολίτευση.

Η Βενεζουέλα επλήγη στις αρχές Σεπτεμβρίου από εκτεταμένο μπλακ άουτ, το οποίο οι αρχές απέδωσαν σε πιθανό «σαμποτάζ». Η χώρα έχει επίσης ελλείψεις σε τρόφιμα και σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, με την κυβέρνηση να κατηγορεί την αντιπολίτευση και τους «Αμερικανούς υποστηρικτές» της προκειμένου να επιτύχει τη δυσφήμισή της.

Ουάσινγκτον και Καράκας, που δεν έχουν πρεσβευτές η μια στη χώρα της άλλης από το 2010, αλλά επιτετραμμένους, διατηρούν διπλωματικές σχέσεις ιδιαίτερα τεταμένες.

Διαβάστε επίσης:

Βενεζουέλα:Ο Μαδούρο απελαύνει 3 Αμερικανούς διπλωμάτες