ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Διοικητής των ανταρτών πέθανε από το κρύο

Συρία: Διοικητής των ανταρτών πέθανε από το κρύο

Ένας από τους διοικητές των ανταρτών στη Συρία πέθανε από υποθερμία εξαιτίας του ασυνήθιστου ψύχους που επικρατεί στην περιοχή εδώ και μία εβδομάδα, όπως έγινε γνωστό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.


"Ο αξιωματικός των ανταρτών πέθανε ενώ κατευθυνόταν απο την επαρχία Ιντλίμπ στη Χομς. Έχασε τη ζωή του εξαιτίας μιας χιονοθύελλας", ανέφερε ο διευθυντής του Παρατηρητηρίου, Ράμι Άμπντελ Ραχμάν. Ο 40χρονος διοικητής της ταξιαρχίας Σουκούρ αλ Σαμ, η οποία δρα στην περιοχή του Ιντλίμπ, δεν έφερε κανένα τραύμα και κατά πάσα πιθανότητα "πάγωσε" από το κρύο.

Στο δρόμο που συνδέει την πόλη Χούλα της επαρχίας Χομς με την περιοχή Χάμα βρέθηκαν επίσης τα παγωμένα πτώματα δύο ανδρών ηλικίας περίπου 30 ετών. Το Παρατηρητήριο δεν διευκρίνισε εάν επρόκειτο για πολίτες ή για αντάρτες.

Το πρωτοφανές κύμα ψύχους σαρώνει εδώ και αρκετές ημέρες όλη τη Μέση Ανατολή. Στη Συρία, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ, την Τουρκία και τα Παλαιστινιακά Εδάφη σημειώνονται σφορές χιονοπτώσεις και βροχοπτώσεις ενώ η θερμοκρασία έχει πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Στη βόρεια Γάζα, η οποία κηρύχθηκε από τον ΟΗΕ "περιοχή καταστροφής", χρειάστηκε να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους περίπου 4.000 άνθρωποι γιατί έχουν κατακλυσθεί από τα νερά μετά τις βροχές που σημειώθηκαν τις τελευταίες τέσσερις ημέρες. Λόγω της πλημμύρας σε πολλά σπίτια η πρόσβαση είναι δυνατή μόνο με βάρκα και σε κάποια σημεία το ύψος του νερού ξεπερνά τα δύο μέτρα. Εκτιμάται ότι πολλοί άνθρωποι έχουν παγιδευτεί μέσα στα σπίτια τους.

Το υπουργείο Υγείας της Γάζας ανακοίνωσε ότι 100 άνθρωποι έχουν τραυματιστεί από την κακοκαιρία ενώ αρκετά σπίτια έχουν υποστεί σοβαρές ζημιές. Ο Κρις Γκάνες, ο εκπρόσωπος της UNRWA, της υπηρεσίας του ΟΗΕ που φροντίζει για την τροφοδοσία των προσφυγικών καταυλισμών στα Παλαιστινιακά Εδάφη, είπε ότι "ορισμένα σημεία έχουν μετατραπεί σε μια τεράστια λίμνη με νερά ύψους δύο μέτρων που περιβάλλουν τα σπίτια". Χιλιάδες Παλαιστίνιοι μεταφέρονται σε καταφύγια, πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κυβέρνηση της Χαμάς, συνολικά 4.306 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε σχολεία και σε άλλα αυτοσχέδια καταφύγια τις τελευταίες τέσσερις ημέρες.
Την Παρασκευή το Ισραήλ άνοιξε ένα από συνοριακά περάσματά του με τη Γάζα για να μεταφερθούν στην περιοχή καύσιμα και τέσσερα μηχανήματα άντλησης του νερού.