ΚΟΣΜΟΣ

Σερβία: Πρόωρες εκλογές ζητεί ο Βούτσιτς

Σερβία: Πρόωρες εκλογές ζητεί ο Βούτσιτς

Τη διεξαγωγή πρόωρων βουλευτικών εκλογών θα προτείνει κατά την αυριανή συνεδρίαση του προεδρείου του κόμματός του ο πρόεδρος του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος (SNS) και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, Αλεξάνταρ Βούτσιτς.

«Είναι καιρός να δώσουμε λογαριασμό στον λαό για την πολιτική που ακολουθήσαμε και να ζητήσουμε ανανέωση της λαϊκής εντολής» ανακοίνωσε ο κ. Βούτσιτς μιλώντας στη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής του κόμματός του.

Η απόφαση αυτή ήταν αναμενόμενη, αφού εδώ και καιρό πολλά στελέχη του Σερβικού Προοδευτικού Κόμματος ζητούν τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών, θεωρώντας παράλογο το γεγονός να είναι πρωθυπουργός ο αρχηγός των Σοσιαλιστών Ίβιτσα Ντάτσιτς και όχι ο Βούτσιτς, που είναι πρόεδρος του ισχυρότερου πολιτικού κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού. Από την άλλη πλευρά, όλες οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν ισχυρή πλειοψηφία στο κόμμα του Βούτσιτς που μπορεί να αγγίξει ακόμη και τα επίπεδα της αυτοδυναμίας κάτι που είναι δύσκολο στη Σερβία, με δεδομένο ότι ισχύει η απλή αναλογική.

Των δηλώσεων Βούτσιτς για πρόωρες εκλογές προηγήθηκε η παραίτηση του υπουργού Οικονομικών, Αλεξάνταρ Ραντούλοβιτς, ο οποίος άφησε αιχμές κατά της κυβέρνησης και ιδιαίτερα κατά του πρωθυπουργού Ίβιτσα Ντάτσιτς, ότι υπονομεύει τις οικονομικές μεταρρυθμίσεις. Ο κ. Ραντούλοβιτς είχε τοποθετηθεί, ως τεχνοκράτης, από το Σερβικό Προοδευτικό Κόμμα στη θέση του υπουργού Οικονομικών για να προωθήσει μέτρα αναδιάρθρωσης της οικονομίας.

Οι προτάσεις ωστόσο του Ραντούλοβιτς χαρακτηρίστηκαν αντεργατικές από τα συνδικάτα, αφού προτείνονταν το κλείσιμο ή η ιδιωτικοποίηση των προβληματικών δημόσιων επιχειρήσεων και μαζικές απολύσεις στο δημόσιο τομέα. Τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Ραντούλοβιτς, προκάλεσαν την αντίδραση των εργαζομένων στις δημόσιες επιχειρήσεις και χθες πραγματοποιήθηκαν στο Βελιγράδι οι μαζικότερες διαδηλώσεις εργαζομένων που έγιναν ποτέ στη Σερβία.

Επίσης, το Σοσιαλιστικό Κόμμα και ο πρωθυπουργός Ίβιτσα Ντάστιτς απέρριψαν τις προτάσεις του Ραντούλοβιτς εκτιμώντας ότι θα οδηγήσουν στη διάλυση του κοινωνικού ιστού του κράτους και σε μεγάλη κοινωνική κρίση.