ΚΟΣΜΟΣ

Ν. Ζηλανδία: Σε δημοψήφισμα η αλλαγή της σημαίας της χώρας

Ν. Ζηλανδία: Σε δημοψήφισμα η αλλαγή της σημαίας της χώρας

Η Νέα Ζηλανδία θα διοργανώσει δημοψήφισμα για το κατά πόσο θα πρέπει να αλλάξει την εθνική της σημαία, ανακοίνωσε την Τρίτη ο πρωθυπουργός της, Τζον Κι.


Ο κ. Κι, ο οποίος προκήρυξε εκλογές για τις 20 Σεπτεμβρίου, τόνισε ότι το δημοψήφισμα θα διενεργηθεί εντός των επόμενων τριών ετών.

Η σημερινή σημαία της Νέας Ζηλανδίας απεικονίζει τον αστερισμό του Σταυρού του Νότου, ενώ στη μία της γωνία απεικονίζει το Union Jack, δηλαδή τη σημαία του Ηνωμένου Βασιλείου της Μεγάλης Βρετανίας και της Βόρειας Ιρλανδίας.

Ο Νεοζηλανδός πρωθυπουργός σημείωσε ότι η σημαία αντιπροσωπεύει μια εποχή της ιστορίας της χώρας του η οποία έχει πια παρέλθει.
«Πιστεύω ότι ο σχεδιασμό της σημαίας της Νέας Ζηλανδίας συμβολίζει μια αποικιακή και μετααποικιακή εποχή, η οποία έχει πια περάσει», τόνισε μιλώντας στο Πανεπιστήμιο της Βικτόρια.

«Η σημαία κυριαρχείται ακόμη από το Union Jack, ενώ εμείς δεν κυριαρχούμαστε πλέον από το Ηνωμένο Βασίλειο», πρόσθεσε.
Η νέα σημαία θα είναι έμπρακτη αναγνώριση της ανεξαρτησίας της χώρας, συνέχισε ο κ. Κι.

Ο ίδιος σημείωσε ότι προκρίνει την ασημένια φτέρη ως νέο σύμβολο της χώρας. Ήδη η συγκεκριμένη σημαία χρησιμοποιείται από τις νεοζηλανδικές εθνικές ομάδες σε διάφορα αθλήματα.

«Ασημένια φτέρη σε μαύρο φόντο θα σήμαινε μια ξεχωριστή και μοναδική νεοζηλανδική ταυτότητα», ανέφερε ο ο πρωθυπουργός της χώρας της Ωκεανίας.
Κατέληξε, ωστόσο, ότι δεν είναι απίθανό, εάν αποφασιστεί από το λαό της χώρας, η Νέα Ζηλανδία να διατηρήσει την μέχρι σήμερα σημαία της, ενώ δήλωσε ανοικτός και σε άλλες ιδέες για το νέο εθνικό σύμβολο.