ΚΟΣΜΟΣ

«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα» για τον εντοπισμό του αεροσκάφους

«Δεν θα χάσουμε την ελπίδα» για τον εντοπισμό του αεροσκάφους

Το στρατιωτικό ραντάρ της Μαλαισίας εντόπισε κάτι που θα μπορούσε να ήταν το αγνοούμενο Μπόινγκ της Malaysia Airlines στο βόρειο άκρο των Στενών της Μάλακα, εκατοντάδες μίλια μακριά από το σημείο απ΄όπου εξαφανίστηκαν τα ίχνη του, ανακοίνωσε σήμερα ο αρχηγός της Πολεμικής Αεροπορίας, ο πτέραρχος Ροντζαλί Νταούντ.


Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο Νταούντ είπε ότι ο εντοπισμός έγινε στις 2:15 πμ (τοπική ώρα) του Σαββάτου, δηλαδή περίπου 45 λεπτά μετά την εξαφάνιση του αεροπλάνου με τους 239 επιβαίνοντες από τα ραντάρ κι ενώ πετούσε στην περιοχή μεταξύ της ανατολικής ακτής της Μαλαισίας και του Βιετνάμ.

Όπως είπε ο ίδιος--τονίζοντας ωστόσο ότι η πληροφορία πρέπει να επιβεβαιωθεί--το σημείο εντοπισμού από το ραντάρ ήταν 320 μίλια βορειοδυτικά της νήσου Πενάνγκ στη δυτική ακτή της Μαλαισίας.

EL2

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μεταφορών της Μαλαισίας Χισχαμουντίν Χουσέιν διέψευσε στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τις κατηγορίες περί "σύγχυσης" ως προς την οργάνωση της επιχείρησης εντοπισμού του αγνοούμενου εδώ και τέσσερις ημέρες Boeing 777.

Ο ίδιος, μάλιστα, τόνισε ότι οι έρευνες για τον εντοπισμό του είναι "άνευ προηγουμένου" και θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί το αεροσκάφος.
"Δεν θα χάσουμε ποτέ την ελπίδα", είπε χαρακτηριστικά.

EL3

Νωρίτερα σήμερα, ο εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, ο Κιν Γκανγκ, έκανε λόγο για "πολλές πληροφορίες, αρκετά χαοτικές" που έχει λάβει το Πεκίνο από τις μαλαισιανές αρχές σχετικά με την τύχη του αεροπλάνου.

Πάντως, όσο περνούν οι μέρες και δεν εντοπίζονται ίχνη του αγνοούμενου αεροσκάφους, πληθαίνουν τα σενάρια σχετικά με το τι μπορεί να συνέβη. Χθες Τρίτη, η μαλαισιανή αστυνομία ανακοίνωσε ότι δεν αποκλείει την πιθανότητα ο κυβερνήτης ή ο συγκυβερνήτης του αεροπλάνου να αντιμετώπιζε "ψυχολογικά προβλήματα" και να έριξε το Μπόινγκ.

EL4

Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο κυβερνήτης Ζάχαρι Αχμαντ Σαχ ή ο συγκυβερνήτης Φαρίκ Αμπντουλ Χαμίντ μπορεί να έκαναν κάτι τέτοιο, αυτού του είδους τα περιστατικά δεν είναι πρωτόγνωρα σε διεθνείς πτήσεις.

Και οι δύο πιλότοι περιγράφονται ως έμπειροι με πολλές ώρες πτήσης.

Ωστόσο, χθες το βράδυ τηλεοπτικό δίκτυο της Αυστραλίας μετέδωσε ανησυχητικές πληροφορίες και φωτογραφικό υλικό για τη συνήθεια του συγκυβερνήτη να προσκαλεί γυναίκες μέσα στο πιλοτήριο.

Δημοσιογράφος του αυστραλιανού τηλεοπτικού δικτύου παρουσίασε στην ενημερωτική εκπομπή «A Current Affair» μία Αυστραλέζα από τη Μελβούρνη, η οποία υποστήριξε ότι σε μια πτήση που έγινε πριν από δύο χρόνια, ο συγκυβερνήτης είχε προσκαλέσει την ίδια και μία φίλη της μέσα στο πιλοτήριο, την ώρα που το αεροπλάνο βρισκόταν εν πτήσει.

Η ίδια έδωσε στη δημοσιότητα φωτογραφίες, στις οποίες φαίνεται ο συγκυβερνήτης του Μπόινγκ της Malaysian Airlines δίπλα στις δύο Αυστραλέζες, μέσα στο κόκπιτ του αεροσκάφους σε «χαλαρή διάθεση».

Όπως ανέφερε στο τηλεοπτικό ρεπορτάζ, οι τέσσερίς τους μαζί με τους πιλότους παρέμειναν στο κόκπιτ του αεροσκάφους καθ' όλη τη διάρκεια της πτήσης, συζητώντας και καπνίζοντας.

Η πτήση έγινε τον Δεκέμβριο του 2011 από το Πουκέ της Ταϊλάνδης έως την πρωτεύουσα Κουάλα Λουμπούρ.

Η αεροπορική εταιρεία απέφυγε να σχολιάσει τις αποκαλύψεις, ωστόσο ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για την εξαφάνιση του αεροσκάφους, η οποία περιλαμβάνει και το συγκεκριμένο περιστατικό με πρωταγωνιστή τον εν λόγω συγκυβερνήτη του Μπόινγκ.

Σημειώνεται ότι με βάση τους κανονισμούς ασφάλειας των πτήσεων, απαγορεύεται η είσοδος και η παραμονή επιβατών μέσα στο πιλοτήριο του αεροσκάφους, ειδικά στη διάρκεια μιας πτήσης.

Διαβάστε επίσης:

Μαλαισία: Αυτόπτες μάρτυρες κατέθεσαν ότι άκουσαν έκρηξη και είδαν φως

Μαλαισία: Πέταξαν μπουκάλια σε αξιωματούχους της Malaysia Airlines

Μαλαισία: Τα αεροσκάφη ερευνούν μόνο θαλάσσιες ζώνες

Μαλαισία: Ποια ήταν τα τελευταία λόγια του πιλότου του αεροπλάνου

Μαλαισία: Αγωνία για τον εντοπισμό του χαμένου Boeing