ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Κάσαμπ

Συρία: Ο στρατός ανακατέλαβε την πόλη Κάσαμπ

Ο συριακός στρατός ανακατέλαβε σήμερα από τους εξεγερμένους την πόλη Κάσαμπ, η πλειονότητα των κατοίκων της οποίας είναι Αρμένιοι και βρίσκεται στα βορειοδυτικά, κοντά σε ένα στρατηγικής σημασίας πέρασμα προς την Τουρκία, όπως μετέδωσε η κρατική συριακή τηλεόραση.


«Ομάδες του στρατού αποκαθιστούν την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην πόλη Κάσαμπ στην επαρχία της Λαττάκειας αφού σκότωσαν έναν μεγάλο αριθμό τρομοκρατών και κατέστρεψαν τα όπλα τους», επεσήμανε το δίκτυο, αναφερόμενο στους σύρους εξεγερμένους που έλεγχαν την πόλη από τις 21 Μαρτίου.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε ανακοινώσει αργά χθες Σάββατο ότι «η πλειονότητα των μαχητών του Μετώπου αλ Νόσρα και των ισλαμιστικών ταξιαρχιών έχουν απομακρυνθεί από την Κάσαμπ, αφήνοντας πίσω τους έναν μικρό αριθμό μαχητών».

Σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι ο στρατός έχει εισέλθει στην πόλη, όμως προσέθεσε ότι οι μάχες με τους εξεγερμένους συνεχίζονται.
«Τα στρατεύματα του καθεστώτος εισήλθαν στην Κάσαμπ όμως δεν έχουν θέσει υπό τον έλεγχό τους όλη την πόλη. Οι συγκρούσεις μεταξύ στρατιωτών και των μαχητών που έχουν μείνει πίσω συνεχίζονται», δήλωσε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου Ράμι Άμπντελ Ράχμαν.

Η απομάκρυνση των περισσότερων εξεγερμένων έγινε αφού «ο στρατός, με την υποστήριξη μαχητών του σιιτικού λιβανέζικου κινήματος Χεζμπολάχ, κατάφερε να καταλάβει τους λόφους γύρω από την Κάσαμπ», επεσήμανε ο ίδιος.

«Υπήρχε έλλειψη εφοδίων και μια προέλαση των πολύ έμπειρων μαχητών της Χεζμπολάχ και των συριακών ειδικών δυνάμεων», εξήγησε ο Ράχμαν. «Οι αντάρτες δεν ήθελαν να τους πολιορκήσει (ο στρατός) στην Κάσαμπ», όπως έγινε σε πολλές άλλες πόλεις που πολιορκούνται από τον στρατό. «Προτίμησαν να υποχωρήσουν», σημείωσε ο ίδιος.

Οι δυνάμεις του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βομβάρδιζαν τακτικά την Κάσαμπ, καθώς το συνοριακό πέρασμα προς την Τουρκία ήταν ιδιαίτερα σημαντικό για τους εξεγερμένους επειδή μέσω αυτού μετέφεραν τους τραυματίες τους στη γειτονική χώρα.

Διαβάστε επίσης: Νέο αιματοκύλισμα στη Συρία με 30 νεκρούς σε βομβιστική επίθεση