ΚΟΣΜΟΣ

Συρία: Εκπαιδεύουν και ρίχνουν στη μάχη 15χρονους

Συρία: Εκπαιδεύουν και ρίχνουν στη μάχη 15χρονους

Μαχητικές ισλαμιστικές οργανώσεις στη Συρία στρατολογούν παιδιά 15 ετών και τα στέλνουν στη μάχη, αφού πρώτα τους υπόσχονται δωρεάν εκπαίδευση.

Αυτό αναφέρεται σε έκθεση του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW) που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Σύμφωνα με την έκθεση, η οργάνωση Ισλαμικό Κράτος στο Ιράκ και το Λεβάντε (ΙΚΙΛ), η οποία κατέλαβε με ταχύτητα εδάφη στο Ιράκ, εκπαιδεύει παιδιά στα όπλα στη Συρία και τους ζητάει να πραγματοποιούν βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.

Η οργάνωση για τα ανθρώπινα δικαιώματα, η οποία επικαλείται προσωπικές αφηγήσεις, βρήκε επίσης αποδείξεις ότι παιδιά στρατολογούνται από τον μετριοπαθέστερο και υποστηριζόμενο από τη Δύση Ελεύθερο Συριακό Στρατό, το Μέτωπο Νόσρα που συνδέεται με την αλ-Κάιντα, το συνασπισμό του Ισλαμικού Μετώπου, καθώς και από δυνάμεις ασφαλείας στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές.

"Η φρίκη της ένοπλης σύγκρουσης στη Συρία απλώς επιδεινώνεται όταν παιδιά ρίχνονται στις γραμμές του μετώπου", δήλωσε η Πριγιάνκα Μοταπάρθι, η συγγραφέας της έκθεσης που συντάχθηκε βάσει των αφηγήσεων 25 παιδιών. Αναφέρεται σ' αυτή πως 14χρονοι χρησιμοποιούνται σε ρόλους υποστήριξης για τη μάχη.

Το Ρόιτερς επισημαίνει πως δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει τις αφηγήσεις από ανεξάρτητες πηγές. Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, μια οργάνωση κατά του προέδρου της Συρίας Μπασάρ αλ Άσαντ με έδρα τη Βρετανία, ανακοίνωσε χθες, Κυριακή, πως συγγενείς απαχθέντων φοιτητών στη Συρία εκφράζουν φόβους ότι το ΙΚΙΛ θα χρησιμοποιήσει παιδιά για να πραγματοποιήσει επιθέσεις με παγιδευμένα αυτοκίνητα ή βομβιστικές επιθέσεις καμικάζι.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως ο αριθμός των παιδιών που πολεμούν στη Συρία δεν είναι γνωστός. Το Κέντρο Τεκμηρίωσης Παραβιάσεων, μια συριακή οργάνωση παρακολούθησης της σύγκρουσης, έχει τεκμηριώσει 194 θανάτους "μη αμάχων" αρρένων παιδικής ηλικίας στη χώρα από το Σεπτέμβριο του 2011, αναφέρεται στην έκθεση.

Τα παιδιά είπαν ότι πολέμησαν σε μάχες, έδρασαν ως ελεύθεροι σκοπευτές, επάνδρωσαν σημεία ελέγχου, περιέθαλψαν τους τραυματίες σε πεδία μάχης και έφερναν εφόδια στην πρώτη γραμμή, αναφέρεται στην έκθεση.

Ένα 16χρονο αγόρι που είπε ότι ονομάζεται Ματζίντ δήλωσε πως το Μέτωπο Νόσρα στρατολόγησε τον ίδιο και άλλα αγόρια στη νότια πόλη Ντεράα, κοντά στα ιορδανικά σύνορα.

Η οργάνωση παρείχε δωρεάν σχολική εκπαίδευση σε ένα τοπικό τζαμί, η οποία περιλάμβανε στρατιωτική εκπαίδευση και διοικητές ζητούσαν από παιδιά καθώς και από ενηλίκους να πραγματοποιούν επιθέσεις καμικάζι, είπε.

"Μερικές φορές οι διοικητές έλεγαν, 'ο Αλλάχ διαλέγει εσένα'" και μερικές φορές οι μαχητές δήλωναν εθελοντές", αφηγήθηκε ο Ματζίντ, σύμφωνα με την έκθεση.

Πολλά παιδιά ακολούθησαν συγγενείς ή φίλους τους στις ένοπλες οργανώσεις, ενώ άλλα ζούσαν στις ζώνες των μαχών χωρίς να μπορούν να πάνε σχολείο και χωρίς να έχουν άλλες επιλογές, αναφέρει το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Άλλα είχαν συμμετάσχει σε διαμαρτυρίες ή ήταν οργισμένα εναντίον της κυβέρνησης.

Τα 25 παιδιά που έδωσαν συνεντεύξεις ήταν όλα αγόρια, αλλά η αστυνομική δύναμη του κόμματος της Κουρδικής Δημοκρατικής Ένωσης (PYD) και η ένοπλη πτέρυγά του έχουν στρατολογήσει κορίτσια για να φρουρούν σημεία ελέγχου και να συμμετέχουν σε ένοπλες περιπόλους στις ελεγχόμενες από τους Κούρδους περιοχές, αναφέρεται στην έκθεση.

Το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων αναφέρει πως μερικές ένοπλες οργανώσεις έχουν λάβει μέτρα για να τερματισθεί η χρησιμοποίηση των παιδιών στη σύγκρουση. Ο υποστηριζόμενος από τη Δύση Συριακός Εθνικός Συνασπισμός ανακοίνωσε ότι εξετάζει τις κατηγορίες.

"Παίρνουμε πολύ σοβαρά τέτοιες κατηγορίες και δεσμευόμαστε να εξασφαλίσουμε ότι θα λογοδοτήσει οποιοσδήποτε είναι υπεύθυνος για τη στρατολόγηση παιδιών, εθελοντική ή μη", ανέφερε σε επιστολή του προς το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Το Ισλαμικό Μέτωπο, ένας συνασπισμός ανταρτικών παρατάξεων, δήλωσε προς το Παρατηρητήριο ότι ερεύνησε τις αφηγήσεις και δεν βρήκε αποδείξεις ότι στους μαχητές του περιλαμβάνονται παιδιά.

"Ποτέ δεν οπλίζουμε ένα νεαρό άνδρα ούτε του δίνουμε την ευκαιρία να ενταχθεί στο Μέτωπο ούτε στο ισλαμικό κίνημα Άχραρ Αλ-Σαμ, παρά μόνο έπειτα από επισταμένο έλεγχο των εγγράφων του ώστε να επιβεβαιωθεί πως είναι πάνω από 18 ετών", δήλωσε προς το Παρατηρητήριο.