ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας αναλύουν Αλ Κάιντα και ΙΚ

ΗΠΑ: Ειδικοί σε θέματα τρομοκρατίας αναλύουν Αλ Κάιντα και ΙΚ

Μπορεί το Ισλαμικό Κράτος να είναι η οργάνωση που έχει πλέον τις πρώτες θέσεις στα πρωτοσέλιδα ανά τον κόσμο, ωστόσο για τις ΗΠΑ, μεγαλύτερη απειλή παραμένει η Αλ Κάιντα.

Αυτό τουλάχιστον τονίζουν ειδικοί στα θέματα τρομοκρατίας στο δίκτυο του Fox News. Στο θέμα που δημοσιεύθηκε στο foxnews.com, αναφέρεται χαρακτηριστικά:

Οι τζιχαντιστές έχουν τα χρήματα, τους μαχητές και την επιθετικότητα που χρειάζεται προκειμένου να εξαπλωθούν ταχύτατα στη Συρία και στο Ιράκ, ωστόσο ακόμα δεν έχουν ούτε την τεχνογνωσία, ούτε τις διασυνδέσεις για να πραγματοποιήσουν μια επίθεση όπως αυτή της Αλ Κάιντα στους δίδυμους πύργους την 11η Σεπτεμβρίου του 2001.

Οι τζιχαντιστές αντίθετα, προς το παρόν έχουν αφοσιωθεί στο να μάθουν να κατασκευάζουν βόμβες, να φτιάχνουν πλαστά έγγραφα. Την ίδια ώρα, η Αλ Κάιντα με την ανακοίνωσή της πως πλέον έχει παρακλάδι της και στις Ινδίες, εξαπλώνεται και έχει «πλοκάμια» σε όλο τον κόσμο.

Ο αντιπρόεδρος και αναλυτής του Stratfor (Κέντρο τακτικών αναλύσεων και Γεωπολιτικών ερευνών), Scott Stewart, τονίζει για το Ισλαμικό Κράτος: «Κοιτάζοντας τις δύο οργανώσεις, πρέπει αν διαπιστώσουμε τον τρόπο με τον οποίο είναι ικανοί να δημιουργήσουν εξεγέρσεις, αλλά και να συντονίσουν τρομοκρατικές ενέργειες. Οι μαχητές του ΙΚ επειδή μπόρεσαν να εξαπλωθούν ταχύτατα σε Συρία και Ιράκ, δε σημαίνει πως μπορούν να φτάσουν και μέχρι τη Νέα Υόρκη ξκαι να πραγματοποιήσουν ένα μεγάλο τρομοκρατικό χτύπημα».

«Ισλαμικό Κράτος και Αλ Κάιντα συναγωνίζονται και το κλειδί της νίκης τους θα είναι μια επιτυχημένη τρομοκρατική επίθεση απέναντι στις ΗΠΑ. Η πρώτη οργάνωση θέλει να κάνει ένα μεγάλο χτύπημα για να φανεί καλύτερο της Αλ Κάιντα και αυτό θα το πετύχει μόνο έτσι. Η Αλ Κάιντα από την πλευρά της, θέλει να φανεί ξανά, αφού νιώθει πως το ΙΚ της παίρνει τη δόξα», σημειώνει Ryan Mauro, μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΠΑ.

Ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής της CIA, John McLaughlin, λέει για τις δύο οργανώσεις:

«Το Ισλαμικό Κράτος έχει τη δυναμική να ξεπεράσει στο μέλλον την Αλ Κάιντα. Κυρίως επειδή έχει τα δικά της αυτοαποκαλούμενα χαλιφάτα σε Συρία και Ιράκ, δλδ έχει καλά καταφύγια για να συνεχίζει τη λειτουργία της. Επίσης, επειδή έχει εξαπλωθεί ραγδαία, θέλει να χτυπήσει εναντίον των ΗΠΑ προκειμένου να «εδραιωθεί» στις συνειδήσεις των τρομοκρατών και να προσελκύσει την Παγκόσμια Προσοχή, αλλά και για να μπορεί να χρηματοδοτείτε από τον κόσμο της τρομοκρατίας». «Εδώ θα πρέπει να τονίσω πως επειδή το Ισλαμικό κράτος μονοπωλεί το ενδιαφέρον, ίσως θα πρέπει να δοθεί περισσότερη προσοχή στην Αλ Κάιντα από εδώ και στο εξής.

Είναι σίγουρο πως η οργάνωση επειδή δεν ακούγεται πολύ, θα θελήσει να τραβήξει την προσοχή. Και έχει και τους μαχητές, αλλά και την τεχνογνωσία να το κάνει αυτό».

Διαβάστε επίσης:

Κινέζα τυλίχθηκε στις φλόγες από απερισκεψία σερβιτόρας! (vid)

Φλόριντα: Γιγάντια γαρίδα προκάλεσε πανικό (photos)

Αυστραλία: Οι καρχαρίες προτιμούν συντριπτικά για… μεζέ τους άνδρες! (vid)

Φάντασμα παρενοχλούσε σεξουαλικά Ιρλανδή νοικοκυρά! (pics)

Σκοτώθηκαν από φορτηγό τεμαχίζοντας χτυπημένο ιπποπόταμο!

Ισπανία: Μαφιόζικη εκτέλεση Ιρλανδού βαρόνου ναρκωτικών (vid+pics)

ΗΠΑ: Τους επιτέθηκαν μετά από καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης (vid+pics)

ΗΠΑ: Το αποκρουστικό βίντεο για τη δράση των τζιχαντιστών (pics)