ΚΟΣΜΟΣ

Νέα πλήγματα κατά του ΙΚ – Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει Σύρους

Νέα πλήγματα κατά του ΙΚ – Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει Σύρους

Άλλες 24 επιδρομές εναντίον των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, εξαπέλυσαν από την Παρασκευή (21/11) αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ και συμμαχικών τους κρατών που συμμετέχουν στο διεθνή συνασπισμό για την αντιμετώπιση του Ισλαμικού Κράτους -Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει 2.000 Σύρους αντάρτες.

Σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση (USCENTCOM), επιχειρησιακή διεύθυνση των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων αρμόδια για τη Μέση Ανατολή, πραγματοποιήθηκαν 9 πλήγματα στο έδαφος της Συρίας και 15 στο Ιράκ.

Στην ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο στρατός των ΗΠΑ αναφέρεται επίσης ότι στη Συρία επλήγησαν τρεις θέσεις των τζιχαντιστών κοντά στην πόλη Κομπάνι και στη Ράκα, καθώς επίσης και ένα αρχηγείο του.

Την ίδια ώρα, στο Ιράκ, επλήγησαν στόχοι στις πόλεις Μοσούλη, Άσαντ, Βαγδάτη, Ράμαντι, Ταλ Άφαρ και Χιτ. Συγκεκριμένα, τα πλήγματα κατέστρεψαν σημεία ελέγχου, πλήττοντας ομάδες τζιχαντιστών, διάφορα οχήματα, αλλά και κτίρια.

Η Τουρκία θα εκπαιδεύσει 2.000 Σύρους αντάρτες

Στο μεταξύ, ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ και της Τουρκίας θα εκπαιδεύσουν περίπου 2.000 Σύρους αντάρτες, που θεωρούνται μετριοπαθείς, σε μια βάση στην πόλη Κιρσεχίρ, στην κεντρική Τουρκία, στο πλαίσιο της εκστρατείας εναντίον των τζιχαντιστών του ΙΚ, όπως επιβεβαίωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών στην Άγκυρα.

Η Τουρκία συμφώνησε να εκπαιδεύσει αρχικά και να εξοπλίσει Σύρους αντάρτες, στο πλαίσιο της συμμετοχής της στο διεθνή συνασπισμό υπό τις ΗΠΑ, ο οποίος διεξάγει κυρίως αεροπορικά πλήγματα εναντίον των τζιχαντιστών που έχουν καταλάβει μεγάλες εκτάσεις της Συρίας και του Ιράκ. Μέχρι σήμερα ωστόσο δεν ήταν γνωστές λεπτομέρειες για τον αριθμό των αντικαθεστωτικών που σχεδιάζεται να εκπαιδευθούν, αλλά ούτε και για το πού θα γινόταν η εκπαίδευση.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί ότι η ανακοίνωση αυτή έρχεται λίγο μετά την επίσκεψη του Αμερικανού αντιπροέδρου Τζο Μπάιντεν στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της οποίας συναντήθηκε, τόσο με τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου, όσο και με τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Κεντρικό θέμα στις συνομιλίες ήταν η δράση εναντίον του ΙΚ.

Σύμφωνα με τον Τούρκο αξιωματούχο, οι 2.000 Σύροι αντάρτες ανήκουν σε μια ομάδα συνολικά 5.000 μαχητών οι οποίοι εκπαιδεύονται ή θα εκπαιδευθούν σε διάφορες χώρες για να λάβουν μέρος στις μάχες εναντίον των ισλαμιστών.

Σχετικές ειδήσεις