ΚΟΣΜΟΣ

Κροατία: Διαγραφή χρεών για τους οικονομικά ασθενέστερους

Κροατία: Διαγραφή χρεών για τους οικονομικά ασθενέστερους

Το σχέδιο για την ανακούφιση των οικονομικά ασθενέστερων πολιτών προβλέπει τη διαγραφή των χρεών τους, μετά από συμφωνία της κροατικής κυβέρνησης με τράπεζες, εφορία, δήμους και άλλες δημόσιες ή ιδιωτικές επιχειρήσεις, οι οποίες δε θα αποζημιωθούν για τις απώλειές τους.

Μία νέα μέρα ξημερώνει αύριο για χιλιάδες Κροάτες που ζουν κάτω απ'το όριο της φτώχιας και οι οποίοι θα δουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους να διαγράφονται, στο πλαίσιο μιας ευρύτερης προσπάθειας για την μακροπρόθεσμη ενίσχυση της κροατικής οικονομίας.

Το εγχείρημα περιλαμβάνει τη διαγραφή χρεών από τράπεζες, εταιρείες τηλεπικοινωνιών και δημόσιους φορείς κοινής ωφέλειας και αφορά περίπου εξήντα χιλιάδες πολίτες.

Το μέτρο που για ευνόητους λόγους ονομάστηκε «νέα αρχή» θα αφορά πολίτες με χρέη χαμηλότερα των 4,5 χιλιάδων ευρώ και με μηνιαίο εισόδημα όχι υψηλότερο των 120 ευρώ που δεν έχουν αποταμιεύσεις και περιουσιακά στοιχεία.

«Εκτιμούμε πως το μέτρο αυτό θα εφαρμοστεί σε περίπου 60.000 πολίτες», λέει η Μιλάνκα Οπάσιτς, η αναπληρώτρια πρωθυπουργός «Ως εκ τούτου, σ'αυτούς τους ανθρώπους θα δοθεί η ευκαιρία να κάνουν μία νέα αρχή χωρίς το βάρος ενός χρέους».

Υπολογίζεται πως το πρόγραμμα θα κοστίσει περί τα 27 εκατομμύρια ευρώ. Παρόλα αυτά, η κυβέρνηση προσδοκά πως τα μακροπρόθεσμα οικονομικά οφέλη θα αντισταθμίσουν τις βραχυπρόθεσμες επενδύσεις.

Πέραν της διαγραφής χρεών, μέτρο που ψηφίστηκε στις 15 Ιανουαρίου και θα ισχύει από αύριο Δευτέρα, η κροατική κυβέρνηση εξετάζει κι άλλους τρόπους στήριξης των πολιτών που δοκιμάζονται.

Σχετικές ειδήσεις