ΚΟΣΜΟΣ

Χτύπημα κατά του Ισλαμικού κράτος – Αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Τικρίτ

Χτύπημα κατά του Ισλαμικού κράτος – Αεροσκάφη των ΗΠΑ βομβαρδίζουν το Τικρίτ

Αεροσκάφη της Πολεμικής Αεροπορίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής βομβαρδίζουν θέσεις των μαχητών της οργάνωσης του Ισλαμικού Κράτους (ΙΚ) στην πόλη Τικρίτ του βόρειου Ιράκ, για να βοηθήσουν τις ιρακινές δυνάμεις που προσπαθούν να την ανακαταλάβουν, έπειτα από το σχετικό αίτημα της Βαγδάτης, όπως δήλωσαν Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Ταυτόχρονα, έγινε γνωστό ότι οι ιρακινές δυνάμεις ξανάρχισαν να σφυροκοπούν θέσεις του ΙΚ στο Τικρίτ, συνεχίζοντας την επίθεση ευρείας κλίμακας που παρέμενε σε τέλμα εδώ και σχεδόν δύο εβδομάδες στη γενέτειρα του Σαντάμ Χουσέιν.

«Οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη. Βόμβες πρόκειται να ριφθούν», είπε ένας Αμερικανός στρατιωτικός αξιωματούχος στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Ο διεθνής συνασπισμός υπό τις ΗΠΑ διεξάγει μια αεροπορική εκστρατεία εναντίον των τζιχαντιστών στο Ιράκ και στη Συρία, αλλά δεν είχε λάβει μέχρι σήμερα μέρος στη μάχη του Τικρίτ, που άρχισε την 2η Μαρτίου. Στη μάχη αυτή διαδραματίζει ρόλο-κλειδί το Ιράν, στο πλευρό των κυβερνητικών δυνάμεων και σιιτικών ιρακινών παραστρατιωτικών ομάδων.

«Οι (ιρακινές) στρατιωτικές επιχειρήσεις στο Τικρίτ άρχισαν περίπου στις 21:00 τοπική ώρα με το σφυροκόπημα θέσεων του Ισλαμικού Κράτους με πυροβολικό, όλμους και ρουκέτες Κατιούσα», ανέφερε ο Χάντι αλ Χαζράτζι, στέλεχος των τοπικών αρχών.

Δύο αξιωματικοί του ιρακινού στρατού στην πόλη επιβεβαίωσαν ότι οι ιρακινές δυνάμεις πλήττουν θέσεις των τζιχαντιστών.