ΚΟΣΜΟΣ

Χάος επικρατεί στην Υεμένη – Φόβοι για γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Χάος επικρατεί στην Υεμένη – Φόβοι για γενικότερη αποσταθεροποίηση στην περιοχή

Πολεμικά αεροσκάφη εξαπέλυσαν επίθεση κατά των εγκαταστάσεων του αεροδρομίου της πρωτεύουσας της Υεμένης Σαναά τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης (26/3), σύμφωνα με πηγές που προέρχονται από κατοίκους της πόλης.

Δεν έγινε γνωστή η εθνικότητα των αεροσκαφών που έπληξαν το αεροδρόμιο της Σανάα αλλά η επίθεση ακολούθησε την ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι έχει ξεκινήσει μια στρατιωτική επιχείρηση για να υπερασπιστεί την κυβέρνηση του Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.

Η Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, το Κουβέιτ, το Μπαχρέιν και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ανακοίνωσαν ότι «έχουν αποφασίσει να δεχτούν την έκκληση για βοήθεια του προέδρου Χάντι ώστε να προστατευτεί η Υεμένη και ο λαός της που αντιμετωπίζει την επιθετικότητα της πολιτοφυλακής των σιιτών Χούτι».

Από την πλευρά τους, οι Ηνωμένες Πολιτείες όπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος στο Ρόιτερς, υποστηρίζουν τη στρατιωτική επιχείρηση της Σαουδικής Αραβίας στην Υεμένη. Ο αξιωματούχος δεν διευκρίνισε το είδος της στήριξης που παρέχει η Ουάσιγκτον στη σύμμαχό της Σαουδική Αραβία. Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε στο πρακτορείο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, πρόσθεσε ότι η Σαουδική Αραβία είναι σε συνεργασία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την εκτέλεση των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος της Υεμένης Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι δεν βρίσκεται πλέον στο κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας στο Άντεν στο οποίο είχε μεταφερθεί μετά την κατάληψη της πρωτεύουσας Σαναά από το κίνημα των Χούτι νωρίτερα φέτος, ωστόσο η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει πού ακριβώς βρίσκεται, δήλωσε μια εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
«Βρισκόμασταν σε επαφή μαζί του νωρίτερα σήμερα», δήλωσε η εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας Τζεν Ψάκι στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των εκπροσώπων του Τύπου. «Δεν βρίσκεται πλέον στην κατοικία του. Δεν είμαι σε θέση να επιβεβαιώσω άλλες λεπτομέρειες από εδώ για το πού βρίσκεται», πρόσθεσε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, διευκρινίζοντας πως ο Χάντι αποχώρησε από την κατοικία αυτή «οικειοθελώς».

Στο μεταξύ στο Άντεν, αυτόπτες μάρτυρες είπαν ότι είδαν κατοίκους να λεηλατούν το κτιριακό συγκρότημα της προεδρίας από όπου αναχώρησε ο Χάντι μερικές ώρες νωρίτερα.

Συνεργάτες του προέδρου της Υεμένης είπαν ότι ο Χάντι πήγε σε ένα άλλο προεδρικό παλάτι, στη συνοικία αλ Ταουάχι, στην άλλη άκρη της πόλης Άντεν, νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης. Δεν είναι σαφές εάν παραμένει εκεί.

Ένας ανώτερος ηγέτης του υποστηριζόμενου από Ιράν κινήματος των σιιτών πολιτοφυλάκων Χούτι, προειδοποίησε ότι η επιθετική δράση της Σαουδικής Αραβίας κατά της Υεμένης, θα πυροδοτήσει ένα «γενικότερο πόλεμο» στην περιοχή.

«Υπάρχει μια επίθεση σε εξέλιξη στην Υεμένη και εμείς θα την αντιμετωπίσουμε με γενναιότητα» ανέφερε ο Μοχάμεντ αλ Μπουκχάϊτι, μέλος του πολιτικού γραφείου του κινήματος των Χούτι, μιλώντας στο αραβικό δίκτυο Αλ Ταζίρα με έδρα την Ντόχα του Κατάρ.«Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις θα οδηγήσουν την περιοχή σε ένα γενικότερο πόλεμο» προειδοποίησε το στέλεχος των Χούτι.

Σχετικές ειδήσεις