ΚΟΣΜΟΣ

Έκλεισαν λιμάνια της Νέας Υόρκης μετά από αιφνίδια απεργία των φορτοεκφορτωτών

Έκλεισαν λιμάνια της Νέας Υόρκης μετά από αιφνίδια απεργία των φορτοεκφορτωτών

«Για την κήρυξη απεργία χρειάζεται η έκδοση άδειας και δεν εκδόθηκε καμία από την λιμενική αρχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αρχής.

Οι εμπορευματικοί λιμένες της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσει έκλεισαν χθες (29/01) όταν περισσότεροι από 1.000 φορτοεκφορτωτές προχώρησαν σε απεργία, σταματώντας τη λειτουργία ενός εκ των μεγαλυτέρων λιμενικών συστημάτων των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

Οι εργαζόμενοι αποχώρησαν από τις θέσεις εργασίας τους περίπου στις 11:00 τοπική ώρα (18:00 ώρα Ελλάδας), χωρίς να αποσαφηνιστεί η αιτία της αποχώρησης τους.

«Για την κήρυξη απεργία χρειάζεται η έκδοση άδειας και δεν εκδόθηκε καμία από την λιμενική αρχή», δήλωσε ένας αξιωματούχος της αρχής.

Η απεργία των εργαζομένων προκάλεσε έκπληξη, καθώς «δεν υπήρχαν μεγάλα θέματα που να γνωρίζουμε που να επισπεύσουν μια τέτοια κίνηση», σημείωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας περισσότεροι από 1.000 φορτοεκφορτωτές συμμετείχαν στην χθεσινή απεργία.

Ένας εκπρόσωπος του συνδικάτου των φορτοεκφορτωτών δήλωσε στον τοπικό ραδιοφωνικό σταθμό WINS ότι η απεργία οργανώθηκε ως διαμαρτυρία για τις άδικες συνθήκες εργασίας.

Οι λιμενικές αρχές της Νέας Υόρκης και του Νιου Τζέρσει, ιδιοκτησιακές αρχές των εμπορευματικών λιμένων, εξέδωσαν ανακοίνωση καλώντας τους εργαζομένους - μέλη της Διεθνούς Ένωσης Φορτοεκφορτωτών -να «επιστρέψουν αμέσως στην εργασία τους και οι όποιες διαφορές να επιλυθούν μετά την επιστροφή στις θέσεις τους».

Το σύστημα λιμένων αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία εισόδου αργού πετρελαίου στην ΗΠΑ και σημείο εξόδου για διυλισμένα προϊόντα, όπως βενζίνη και πετρέλαιο θέρμανσης. Δεν ήταν σαφές αν οι εργαζόμενοι του τομέα ενέργειας του λιμανιού συμμετείχαν στην απεργία.

Οι εμπορευματικοί λιμένες της Νέας Υόρκης είναι το τρίτο μεγαλύτερο σε κίνηση σύστημα λιμένων στις ΗΠΑ και έχει εγγεγραμμένους 3.500 φορτοεκφορτωτές, σύμφωνα με την Φεντόρκο, αν και ο αριθμός των εργαζομένων εν υπηρεσία σε καθημερινή βάση παρουσιάζει διακυμάνσεις σε εξάρτηση του αριθμού των πλοίων και άλλων παραγόντων.