ΚΟΣΜΟΣ

Γκάιτνερ: Θα επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος

Γκάιτνερ: Θα επιτευχθεί συμφωνία για το χρέος
Πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα του χρέους, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός...

Πεπεισμένος ότι οι ΗΠΑ θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους σχετικά με το ζήτημα του χρέους, εμφανίστηκε ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ, μιλώντας σε εκπομπή του δικτύου CNN.

Ο Γκάιτνερ δήλωσε αισιόδοξος ότι θα καταστεί δυνατή μια συμφωνία με τους Ρεπουμπλικάνους στο Κογκρέσο, τονίζοντας ότι είναι ζωτικής σημασίας να εγκριθεί ένα νέο πλαφόν για το χρέος με το οποίο η χώρα θα εισέλθει στο 2013, μετά τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου του 2012.

«Το πιο σημαντικό πράγμα είναι να απομακρύνουμε αυτήν την απειλή χρεοκοπίας από τη χώρα για τους ερχόμενους 18 μήνες. Αυτό που γνωρίζουν οι ηγέτες είναι ότι χρειάζεται να συμφωνήσουν σε κάτι από κοινού, το οποίο θα περάσει από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, θα περάσει από τη Γερουσία και το οποίο μπορεί να αποδεχθεί ο πρόεδρος», προσέθεσε.

Ο Γκάιτνερ σημείωσε επίσης ότι ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα επικοινωνούσε με όλα τα ηγετικά στελέχη του Κογκρέσου όλη τη χθεσινή ημέρα, την ώρα που βουλευτές και Λευκός Οίκος καταβάλλουν προσπάθειες για την εξεύρεση ενός τρόπου άρσης του ανώτατου ορίου των 14,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων στον ομοσπονδιακό δανεισμό των ΗΠΑ έως την καταληκτική διορία της 2ας Αυγούστου.

Ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε επίσης ότι η πρόταση που έκανε ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ για την άρση του ανώτατου ορίου του χρέους έως το τέλος του 2011 και στη συνέχεια την επανάληψη της πρακτικής αυτής αργότερα δεν συγκεντρώνει τις ψήφους που χρειάζεται για να περάσει από το Κογκρέσο και ότι δεν είναι αποδεκτή από το Λευκό Οίκο.