ΚΟΣΜΟΣ

Εκρηκτικά σε φάρμα που νοίκιαζε ο Μπρέιβικ

Εκρηκτικά σε φάρμα που νοίκιαζε ο Μπρέιβικ
Το εργαστήριο στο οποίο προετοίμαζε το χτύπημα του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ανακοίνωσε ότι βρήκε η Αστυνομία της Νορβηγίας, σε μια φάρμα βόρεια του Όσλο...

Το εργαστήριο στο οποίο προετοίμαζε το χτύπημα του ο Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, ανακοίνωσε ότι βρήκε η Αστυνομία της Νορβηγίας, σε μια φάρμα βόρεια του Όσλο.
Εκεί, μέσα σε αποθήκη της φάρμας που νοίκιαζε ο Μπρέιβικ, βρέθηκαν εκρηκτικές ύλες, τις οποίες κατέστρεψε η αστυνομία με ελεγχόμενη έκρηξη.

Σε ανακοίνωσή της η Αστυνομία ανέφερε ότι κανείς δεν τραυματίστηκε στην ελεγχόμενη επιχείρηση, ενώ θεωρεί πως ο δράστης, υποδυόμενος τον αγρότη, έφτιαχνε την πρώτη ύλη των εκρηκτικών μηχανισμών του, με λίπασμα που αγόραζε.

Παράλληλα στο φως τις δημοσιότητας βγαίνουν λεπτομέρειες από τις πρώτες ώρες μετά τη σύλληψη του Μπράιβικ. Ο δράστης είχε ένα αίτημα: να αναλάβει την υπεράσπισή του ο νορβηγός δικηγόρος Γκάιρ Λίπεσταντ.

Ο Λίπεσταντ είναι γνωστός στη χώρα του καθώς ήταν συνήγορος υπεράσπισης σε μία δολοφονία με ρατσιστικά κίνητρα, όμως ο Μπράιβικ προφανώς δεν γνώριζε άλλες λεπτομέρειες του βιογραφικού του όταν ζήτησε να τον υπερασπιστεί. Ο Λίπεσταντ είναι μέλος του Εργατικού Κόμματος, τις πολιτικές του οποίου ο δράστης της διπλής επίθεσης απεχθάνεται.

Ο δικηγόρος, που ενημερώθηκε για την επιθυμία του Μπράιβικ μέσω της αστυνομίας μία ημέρα μετά τη διπλή επίθεση της Παρασκευής, δήλωσε ότι πέρασαν 10 με 12 ώρες μέχρι να αποφασίσει αν θα αναλάβει την υπεράσπισή του.

"Η πρώτη μου αντίδραση ήταν ότι είναι πολύ δύσκολο", επεσήμανε ο Λίπεσταντ. "Όμως στη συνέχεια το συζήτησα με την οικογένειά μου, τους φίλους και τους συναδέλφους μου και αποφασίσαμε ότι σήμερα πρέπει να σκεφτούμε τη δημοκρατία και αν έλεγα 'όχι' σε αυτή τη δουλειά, τότε θα έλεγα 'όχι' στη δημοκρατία".

Ο Λίπεσταντ δήλωσε ότι δεν έχει αποφασίσει αν θα επιδιώξει να υπερασπιστεί τον Μπράιβικ λέγοντας ότι δεν έχει σώας τας φρένας, αν και "όλη αυτή η υπόθεση δείχνει ότι είναι παράφρων".

Αν τελικά κριθεί έπειτα από ψυχολογική εξέταση ανίκανος να δικαστεί, ο Μπράιβικ ενδέχεται να μείνει για μεγάλο χρονικό διάστημα κλεισμένος σε ψυχιατρική κλινική, αλλά όχι σε φυλακή.