ΚΟΣΜΟΣ

Απίστευτο! Η ασφάλεια του Νετανιάχου ζήτησε από φωτορεπόρτερ να... γδυθεί!

Απίστευτο! Η ασφάλεια του Νετανιάχου ζήτησε από φωτορεπόρτερ να... γδυθεί!

Ο φωτορεπόρτερ αρνήθηκε να βγάλει τα ρούχα του και γι' αυτόν τον λόγο του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη συνάντηση των δύο ηγετών με αποτέλεσμα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μείνουν χωρίς φωτογραφίες

Η Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου (FPA) του Ισραήλ διαμαρτυρήθηκε έντονα την Δευτέρα (23/05) για τη συμπεριφορά που επιφύλαξε η ασφάλεια του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε έναν φωτοειδησεογράφο από τον οποίο ζητήθηκε να... γδυθεί προκειμένου να του επιτραπεί να καλύψει τη συνάντηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον Γάλλο ομόλογό του.

Ο φωτορεπόρτερ αρνήθηκε να βγάλει τα ρούχα του και γι' αυτόν τον λόγο, του απαγορεύτηκε η πρόσβαση στη συνάντηση των δύο ηγετών, με αποτέλεσμα τα ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία να μείνουν χωρίς φωτογραφίες από ανεξάρτητη πηγή.

Τα πρακτορεία-μέλη της FPA αρνήθηκαν, σε ένδειξη αλληλεγγύης και διαμαρτυρίας, να χρησιμοποιήσουν τις φωτογραφίες που τους διέθεσε το γραφείο Τύπου της ισραηλινής κυβέρνησης.

Ο Άτεφ Σαφάντι, ένας γνωστός και «αξιοσέβαστος» φωτορεπόρτερ που εργάζεται για το EPA (Ευρωπαϊκό Φωτοειδησεογραφικό Πρακτορείο) είχε επιλεγεί για να φωτογραφίσει τη συνάντηση και να μοιράσει κατόπιν φωτογραφίες στους συναδέλφους του, ώστε να αποφευχθεί η τεράστια συρροή φωτορεπόρτερ και δημοσιογράφων.

«Η FPA είναι κατάπληκτη και απογοητευμένη από την πληροφορία ότι για άλλη μια φορά ζητήθηκε από έναν φωτοειδησεογράφο που κάλυπτε μια εκδήλωση παρουσία του Ισραηλινού πρωθυπουργού να υποβληθεί σε εξευτελιστικό έλεγχο πριν του επιτρέψουν να μπει» στην αίθουσα, τόνισε σε ανακοίνωσή της η Ένωση.

Η FPA κάλεσε για άλλη μια φορά τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ «να σέβονται σε τέτοιες περιστάσεις το δικαίωμα των διαπιστευμένων δημοσιογράφων να ασκούν το επάγγελμά τους, χωρίς να απαιτούν να υποβάλλονται σε εξευτελιστικούς, ατομικούς ελέγχους».

Ο Σαφάντι δεν είναι ούτε ο πρώτος ούτε ο μοναδικός από τον οποίο ζητήθηκε να γδυθεί προκειμένου να του επιτραπεί να καλύψει μια εκδήλωση. Άλλοι δημοσιογράφοι έχουν καταγγείλει ότι ζητείται τακτικά από ορισμένους να βγάλουν τα ρούχα τους και να υποβληθούν σε ελέγχους. Όταν αρνούνται, αναγκάζονται από τις υπηρεσίες ασφαλείας να αποχωρήσουν.

Σχετικές ειδήσεις