ΚΟΣΜΟΣ

Ο Ερντογάν κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν τους Κούρδους με όπλα (video)

Ο Ερντογάν κατηγορεί ευθέως τις ΗΠΑ ότι ενισχύουν τους Κούρδους με όπλα (video)

«Πέρασαν τρεις ημέρες που δύο αεροπλάνα γεμάτα όπλα εστάλησαν στο Κομπάνι (στη Συρία) στο PYD και στη YPG», δήλωσε χθες το βράδυ ο τούρκος πρόεδρος στη διάρκεια δείπνου που οργανώθηκε στη Νέα Υόρκη, όπως μεταδίδει το φιλοκυβερνητικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Ο τούρκος ηγέτης δήλωσε πως συνομίλησε για το θέμα αυτό με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, αλλά πρόσθεσε: «Δεν κατάφερα να τον κάνω να ακούσει τη λογική».

Για την Τουρκία, η πολιτοφυλακή YPG (Μονάδες Προστασίας του Λαού), ένοπλος κλάδος του κουρδικού συριακου κόμματος PYD, αποτελεί προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), που η Άγκυρα θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση».

Ο Ερντογάν υποστήριξε πως η Ουάσινγκτον οφείλει να χαρακτηρίσει τρομοκρατικές οργανώσεις το PYD και η YPG, έστω κι αν πολεμούν εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Επικαλέσθηκε ως παράδειγμα το Μέτωπο αλ-Νόσρα (που πρόσφατα άλλαξε ονομασία και έγινε το Μέτωπο Φάτεχ αλ-Σαμ), που θεωρείται τρομοκρατική από την Ουάσινγκτον, μολονότι είναι κι αυτή εχθρική έναντι του Ισλαμικού Κράτους.

Οι Αμερικανοί «εκτιμούν πως το PYD και η YPG μάχονται εναντίον του Νταές (αραβικό ακρωνύμιο του Ισλαμικού Κράτους). Όμως αν το PYD και η YPG μάχονται εναντίον του Νταές, δεν κάνει το ίδιο και το Μέτωπο αλ-Νόσρα;», ειρωνεύθηκε.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ υποστήριξαν χθες το βράδυ πως μέχρι τώρα δεν έχουν προμηθεύσει με όπλα παρά μόνο την αραβική συνιστώσα των FDS (Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις), του αραβο-κουρδικού συνασπισμού που ανακατέλαβε πρόσφατα από το Ισλαμικό Κράτος τη στρατηγικής σημασίας πόλη Μινμπέτζ.

Όμως οι Αμερικανοι ανακοίνωσαν ταυτόχρονα πως εξετάζουν πλέον το ενδεχόμενο να προμηθεύσουν με όπλα και την κουρδική συνιστώσα της δύναμης αυτής, τη YPG, αν αυτή συμμετάσχει στην επίθεση που σχεδιάζεται να πραγματοποιηθεί εναντίον της Ράκα, του προπύργιου του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία.

Σχετικές ειδήσεις