ΚΟΣΜΟΣ

Ερντογάν εναντίον Ισραήλ

Ερντογάν εναντίον Ισραήλ
Ότι θέλει "να πλήξει τη νομιμότητα του Ισραήλ" όσον αφορά την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο διεθνή στολίσκο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα...

Ότι θέλει "να πλήξει τη νομιμότητα του Ισραήλ" όσον αφορά την υπόθεση της αιματηρής επίθεσης στο διεθνή στολίσκο μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα, τον Μάιο του 2010 κατηγόρησε σήμερα τον Τούρκο πρωθυπουργό , ο ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβίγκντορ Λίμπερμαν.


"Ο Τούρκος πρωθυπουργός θέλει να θίξει τη νομιμότητα του ισραηλινού κράτους απαιτώντας μια συγγνώμη που θα σήμαινε παραδοχή της ενοχής και θα έθετε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα αυτοάμυνάς μας σε επιθέσεις από τη Γάζα", τόνισε ο Λίμπερμαν στο ισραηλινό ραδιόφωνο.

Ο Ερντογάν απέκλεισε χθες το ενδεχόμενο εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ όσο η χώρα αυτή δε ζητεί συγγνώμη για το θάνατο εννέα τούρκων ακτιβιστών από ισραηλινούς ενόπλους που επιβιβάστηκαν στο οχηματαγωγό Mavi Marmara, το οποίο επεχείρησε να σπάσει τον αποκλεισμό της Λωρίδας της Γάζας.


Ο ισραηλινός υπουργός δήλωσε επίσης ότι η έκθεση του ΟΗΕ για την υπόθεση αυτή, η δημοσιοποίηση της οποίας αναβλήθηκε δυο φορές και θα δοθεί στη δημοσιότητα στις 20 Αυγούστου, "χαρακτηρίζει παράνομο τον αποκλεισμό της Γάζας βάσει του διεθνούς δικαίου".

"Για το λόγο αυτόν η Τουρκία άσκησε πιέσεις ώστε να καθυστερήσει η δημοσιοποίησή του", υποστήριξε ο Λίμπερμαν.

Εξάλλου, ο ισραηλινός υφυπουργός Εξωτερικών Ντάνι Αγιαλόν διέψευσε ότι η Ουάσινγκτον άσκησε πιέσεις ώστε το Ισραήλ να ζητήσει συγγνώμη από την Τουρκία.


Σύμφωνα με τούρκους διπλωμάτες, η Άγκυρα που ανακάλεσε τον πρεσβευτή της στο Τελ Αβίβ μετά την ισραηλινή επιχείρηση εναντίον της διεθνούς νηοπομπής μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα και η οποία τώρα εκπροσωπείται από έναν επιτετραμμένο, ίσως υποβαθμίσει ακόμα περισσότερο το επίπεδο εκπροσώπησής της στο Ισραήλ.


Το Ισραήλ έχει δηλώσει έτοιμο να εκφράσει τη λύπη του και να καταβάλει αποζημιώσεις "για ανθρωπιστικούς λόγους" στις οικογένειες των θυμάτων του Mavi Marmara, αλλά αρνείται να ζητήσει συγγνώμη για να μην εκθέσει τους στρατιώτες του σε δικαστικές διώξεις.